Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Trivić za ATV: Nastava od ponedjeljka počinje po redovnom nastavnom planu i programu

20 Januar 2022
2 min.
Trivić za ATV: Nastava od ponedjeljka počinje po redovnom nastavnom planu i programu

Školske kapije će od ponedjeljka ponovo biti otvorene za sve učenike osnovnih i srednjih škola. 24. januara u Republici Srpskoj počinje drugo polugodište. Odluku je donio Republički štab za vanredne situacije nakon što je procijenio epidemiološku situaciju.

“Iako je u ovoj sedmici bilo razgovora o tome na koji način će se odvijati nastava s obzirom na to da je došlo do povećanja broja zaraženih od korona virusa koji, na sreću, bilježe lakše simptome u najvećem broju slučajeva. Nakon sjednice Republičkog kriznog štaba odlučili smo da nastava od ponedjeljka počne po redovnom nastavnom planu i programu i kalendaru, dakle, na način kao što je to bilo i u prethodnom polugodištu”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo još u prethodnom polugodištu ukoliko se radilo o dvoje ili troje zaraženih učenika u istom odjeljenju, ta odjeljenja su išla u desetodnevnu izolaciju, odnosno jednu radnu sedmicu.

“Što se tiče samih mjera koje se primjenjuju u školama i postupanja samih direktora jasno je i propisano, nastava se pohađa redovno u učionicama, pa se preporučuje učenicima i nastavnicima da nose maske u samim školskim objektima, kao i održavanje higijene, pranje ruku, dezinfekcija i sve ono što su mjere Instituta kako bi se spriječilo širenje virusa korona u školama”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da je još jedna od preporuka da, ukoliko neko od učenika ima simptome koje ukazuje na postajanje virusa korona, roditelji djecu ne šalju u školu jer je mnogo jednostavnije da ukoliko ocjene da je moguće da su djeca pod simptomima korona virusa da je bolje da dan – dva ostanu kod kuće radi cijelog odjeljenja.

Ona kaže da je zaista zadovoljna odgovornošću obrazovnog sistema, kao i djece i njihovih roditelja u poštovanju mjera protiv virusa korona.

“Zaista sam prezadovoljna na način kojima je kompletan školski sistem odreagovao u smislu rada u vrijeme epidemije korona virusa. To nisu samo naši direktori, nastavnici i svi stučni saradnici, zaposlenici u školama. Tu su, naravno, i roditelji i djeca koja su pokazala, zaista, ozbiljnost u pridržavanju svih onih mjera shvatajući situaciju na krajnje ozbiljan način. Velika odgovornost se pokazala u obrazovnom sistemu što je poruka i svima drugima na koji način veliki sistemi mogu uspješno da se bore sa korona virusom”, kaže Trivićeva i dodaje:

“Nadamo se da će nakon zimskog perioda svi izaći jači i da će, možda, korona ostati iza nas.”

ATV

Povezani članci

Višegrad: Obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

Na svečanoj akademiji u Višegradu povodom obilježavanja 80 godina od monstruoznog ubistva 6.000 Srba u Starom Brodu poručeno je da je srpski narod stradao tamo gdje nije imao svoju državu i da zato kultura pamćenja treba da postane filozofija života kod Srba. Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, rekao je da ne smiju […]

U Foči počeo naučni skup o savremenim hrišćanskim izazovima

 Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči danas je počeo dvodnevni naučni skup “Perspektive primijenjene teologije u savremenom dobu”. Na naučnom skupu biće riječi i o hrišćanskom pastirstvu pred izazovima savremenog doba, o odnosu hrišćanstva i savremene psihologije, savremenoj pravoslavnoj pedagogoji, o novim formama crkvene umjetnosti, pa tako, što je zanimljivo, jedan od […]