Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Trivić za ATV: Nastava od ponedjeljka počinje po redovnom nastavnom planu i programu

20 Januar 2022
2 min.
Trivić za ATV: Nastava od ponedjeljka počinje po redovnom nastavnom planu i programu

Školske kapije će od ponedjeljka ponovo biti otvorene za sve učenike osnovnih i srednjih škola. 24. januara u Republici Srpskoj počinje drugo polugodište. Odluku je donio Republički štab za vanredne situacije nakon što je procijenio epidemiološku situaciju.

“Iako je u ovoj sedmici bilo razgovora o tome na koji način će se odvijati nastava s obzirom na to da je došlo do povećanja broja zaraženih od korona virusa koji, na sreću, bilježe lakše simptome u najvećem broju slučajeva. Nakon sjednice Republičkog kriznog štaba odlučili smo da nastava od ponedjeljka počne po redovnom nastavnom planu i programu i kalendaru, dakle, na način kao što je to bilo i u prethodnom polugodištu”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo još u prethodnom polugodištu ukoliko se radilo o dvoje ili troje zaraženih učenika u istom odjeljenju, ta odjeljenja su išla u desetodnevnu izolaciju, odnosno jednu radnu sedmicu.

“Što se tiče samih mjera koje se primjenjuju u školama i postupanja samih direktora jasno je i propisano, nastava se pohađa redovno u učionicama, pa se preporučuje učenicima i nastavnicima da nose maske u samim školskim objektima, kao i održavanje higijene, pranje ruku, dezinfekcija i sve ono što su mjere Instituta kako bi se spriječilo širenje virusa korona u školama”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da je još jedna od preporuka da, ukoliko neko od učenika ima simptome koje ukazuje na postajanje virusa korona, roditelji djecu ne šalju u školu jer je mnogo jednostavnije da ukoliko ocjene da je moguće da su djeca pod simptomima korona virusa da je bolje da dan – dva ostanu kod kuće radi cijelog odjeljenja.

Ona kaže da je zaista zadovoljna odgovornošću obrazovnog sistema, kao i djece i njihovih roditelja u poštovanju mjera protiv virusa korona.

“Zaista sam prezadovoljna na način kojima je kompletan školski sistem odreagovao u smislu rada u vrijeme epidemije korona virusa. To nisu samo naši direktori, nastavnici i svi stučni saradnici, zaposlenici u školama. Tu su, naravno, i roditelji i djeca koja su pokazala, zaista, ozbiljnost u pridržavanju svih onih mjera shvatajući situaciju na krajnje ozbiljan način. Velika odgovornost se pokazala u obrazovnom sistemu što je poruka i svima drugima na koji način veliki sistemi mogu uspješno da se bore sa korona virusom”, kaže Trivićeva i dodaje:

“Nadamo se da će nakon zimskog perioda svi izaći jači i da će, možda, korona ostati iza nas.”

ATV

Povezani članci

Dodik: Vukanović pod okriljem američke Ambasade preduzima aktivnosti na zaustavljanju projekata Srpske  (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je u posjedu dopisa obavještajne zajednice u kojem se navodi da je lider Liste za pravde i red Nebojša Vukanović pod okriljem američke Ambasade u BiH i Nacionalnog demokratskog instituta u Sarajevu usmjeren na organizovanje održivih protesta protiv vlasti u Srpskoj. Dodik je na posebnoj sjednici Narodne […]

Prijedlog Zaključaka: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske, navodi se u prijedlogu zaključaka klubova poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničkih grupa SPS-a i DNS-a. Pogledajte prijedlog Zaključaka: 1. […]