Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Turistička sezona pod sloganom “Višegrad, od kulture do avanture”

26 Maj 2023
2 min.
Turistička sezona pod sloganom “Višegrad, od kulture do avanture”

Ljetna turistička sezona u Višegradu ove godine održava se pod sloganom “Višegrad, od kulture do avanture”, jer je ovo grad poznat po kulturno-istorijskim znamenitostima, ali i po nizu sadržaja koji nude turistima pravu avanturu, posebno na rijeci Drini, rekao je direktor opštinske Turističke organizacije Marko Božić.

On je naglasio da pružaoci usluga na Drini nude veliki broj sadržaja – od krstarenja, iznajmljivanja čamaca, do zip-lajna i drugih posebno zanimljivih gostima koji žele da dožive pravu avanturu.

“Naš grad je proslavio Ivo Andrić, ovde se nalazi kuća u kojoj je on proveo djetinjstvo, učionica u kojoj je pohađao osnovnu školu, ovde je stari most Mehmed paše Sokolovića, Andrićgrad i još mnogo toga po čemu je Višegrad u svijetu prepoznatljiv kao grad kulture”, rekao je Božić novinarima.

On je najavio da sezona turističkih manifestacija počinje u subotu, 3. juna, kada će biti održana 10. manifestacija “Zlatne ruke Podrinja”.

“I ove godine mnoštvo izlagača okupiće se na veoma atraktivnoj lokaciji u Andrićgradu, na Vizantijskom trgu, gdje će imati priliku da izlože svoje proizvode domaće radinosti”, rekao je Božić.

On je istakao da je cilj manifestacije da od zaborava sačuva stare zanate, ali i da podstakne mlade ljude za kućne radinosti.

Nakon ove manifestacije, višegradsko ljeto biće nastavljeno tradicionalnim manifestacijama “Višegradska staza”, skokovi sa višegradske ćuprije, “Drinska regata”, “Drinski kotlić”, ali i mnoštvom drugih događaja.

Iz Opštinske uprave napominju da se priprema tradicionalna manifestacija
“Višegradska staza” posvećena uspomeni na djelo nobelovca Ive Andrića.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da ova manifestacija ima izuzetan značaj, ne samo za Višegrad, već i za regiju.

“Ovo je manifestacija koja nas podsjeća na našeg nobelovca, a tokom trajanja `Višegradske staze` ugostićemo brojne pisce i pjesnike, a biće odigrane i predstave koje će upotpuniti kulturni program našeg grada”, rekao je Đurević.

On je naveo da je opština suorganizator brojnih manifestacija kao što su “Licidersko srce” i Međunarodni festival folklora.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Dodik je izbor srpskog naroda, Bećirovićevi izlivi mržnje nikada ne donose dobro

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najoštrije je osudio poziv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića upućen zvaničnicima EU da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvedu sankcije. “Bećirovićevi izlivi mržnje prema Republici Srpskoj i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i populistički istupi kojima godinama zagađuje javni prostor dobro su […]

Šeranić: Poslodavcima rok do kraja juna da izmiri obaveze za zdr

 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je u Trebinju da je Vlada donijela odluku kojom je zadužila Fond zdravstenog osiguranja da obezbijedi zdravstveno osiguranje za sve građane koji nakon ukidanja vanredne situacije nemaju riješen status po ovom pitanju, a da je rok da poslodavci do 31. jula izmire obaveze prema Fondu. […]