Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Tuševljak: Sraman čin bošnjačkih ekstremista na Vracama

25 Novembar 2021
2 min.
Tuševljak: Sraman čin bošnjačkih ekstremista na Vracama

Građani i borci Istočnog Sarajeva razočarani su sramnim ponašanjem i skrnavljenjem spomen-ploče na Vracama koja je po drugi put za kratko vrijeme predmet napada vandala iz Federacije BiH, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.


Tuševljak je naglasio da je to sraman čin koji ne vodi pomirenju između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

“Dogodilo se opet da su bošnjački ekstremisti posuli farbom spomen-ploču na Vracama koja nikoga ne vrijeđa i predstavlja simbol događaja iz 1992. godine – postrojavanje srpskog stanovništva kako bi se odbranilo od neprijatelja”, rekao je Tuševljak.

On je istakao da borci Istočnog Sarajeva imaju strpljenja i poručio da ekstremisti “ne mogu toliko posipati farbom koliko su to borci u stanju ukloniti”.

“Imamo strpljenja za sve. Ali, može se dogoditi i da neko od Srba uzvrati istom mjerom po njihovim spomen-pločama koje vrijeđaju Srbe po Sarajevu, poput onih na Vijećnici ili u Ulici Vase Miskina”, rekao je Tuševljak.

On je ukazao da su spomen-obilježja Bošnjaka postavljena širom Republike Srpske koje niko od građana Srpske ne dira.

Tuševljak je poručio da borci Istočnog Sarajeva neće dozvoliti da budu isprovocirani kako bi načinili nešto nepromišljeno.

Večeras je po drugi put u posljednjih osam dana oskrnavljena spomen-ploča na Vracama koju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila 2014. godine.

Spomen-ploča je postavljena nekoliko kilometara od centra Sarajeva, u znak sećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio general Ratko Mladić.

SRNA

Povezani članci

Regionalne muzičke zvijezde otvaraju ski sezonu na Jahorini

Skijaška sezona na Jahorini zvanično će biti otvorena sutra, a turisti će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom spektaklu poznatih regionalnih muzičara, najavljeno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”. Na otvaranju sezone, do nedjelje, 5. decembra, pjevaće Haris DŽinović, Saša Matić, Milica Todorović i Toni Cetinski. Na platou Poljice, u specijalno pripremljeno koncertnom […]

Srpske žrtve niko neće omalovažavati

Iako se pominjalo da bi memorijalni kompleks stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku trebalo da bude sagrađen na dijelu Vraca koji pripada Srpskoj, od te ideje se odustalo, tako da će pet spomenika i muzej u znak sjećanja nići u Istočnom Novom Sarajevu. Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba […]