Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Andrićgradu uručenje velike Andrićeve nagrade

28 Jun 2024
3 min.
U Andrićgradu uručenje velike Andrićeve nagrade

Tradicionalne “Vidovdanske svečanosti” biće održane danas u Andrićgradu, uz bogat kulturni program, a centralni događaj je uručenje prestižne Velike nagrade Ivo Andrić čiji su ovogodišnji laureati nobelovac Abdulrazak Gurna i srpski pjesnik Saša Radojičić.

Svečanom uručivanju nagrade koju dodjeljuje Andrićev institut prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.

Predsjednik Srpske će potom prisustvovati i svečanom otvaranju izložbe Slavka Krunića “Dvojnost portreta” u Galeriji “Petar Lubarda” u Andrićevom institutu.

Iz Andrićevog instituta ističu da tradicionalno obilježavanje Vidovdana svake godine okuplja istaknute ličnosti iz svijeta umjetnosti i književnosti pružajući publici jedinstvenu priliku da se upozna o vrhunskim ostvarenjima na polju kulture.

Programom “Vidoivdanskih svečanosti” predviđena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, koju će povodom hramovne slave u 9.00 časova služiti NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Protojerej stavrofor Dragan Vukotić rekao je da će nakon liturgije biti upriličeno rezanje slavskog kolača i organizovana litija do Trga palih boraca, gdje će biti služen parastos srpskim vojnicima stradalim od Kosovskog boja do danas.

Uručenje Velike nagrade Ivo Andrić koju za životno djelo koju dodjeljuje Andrićev institut počeće u 14.00 časova u svečanoj sali ove ustanove. Prethodno će u 11.00 časova u biti održana konferencija za novinare sa laureatima u prostorijama Andrićevog instituta, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Nobelovac Abdulrazak Gurna i jedan od ovogodišnjih laureata Velike nagrade Ivo Andrić rekao je da Andrićevo djelo širi dušu čitalaca, a književnost ih uvjerava da nisu usamljeni u shvatanju svijeta.

On je naveo da je imao sreću da pročita dva Andrićeva romana – “Na Drini ćuprija” i “Omer paša Latas” koji zalaze u istoriju BiH i koji su, u tom pogledu, vrlo prosvjetljujući.

Gurna je 2021. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Dok nije postao laureat Nobelove nagrade Gurnini romani nisu objavljivani izvan Velike Britanije u koju je kao izbjeglica iz rodnog Zanzibara došao 1968. godine.

Drugi laureat prestižnog priznanja je Saša Radojičić čije stvaralaštvo je višestruko nagrađivano. On je za poeziju već dobio nagrade “Branko Ćopić”, “Đura Jakšić” i “Lenkin prsten”, za književnu kritiku nagradu “Milan Bogdanović”, a za cjelokupno pjesničko delo “Disovu nagradu”, 2015.

Nakon uručenja Velike nagrade Ivo Andrić u Galeriji “Petar Lubarda” biće otvorena izložba djela uglednog slikara Slavka Krunića.

Izložbu će upotpuniti nastup “Amoroso” dua, mladih umjetnika sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vehbije Hodžića i Senke Slipac, koji će izvoditi djela klasične i filmske muzike.

U bioskopu “Doli Bel” u 19.00 časova biće izvedena pozorišna predstava “Knjiga o Milutinu – deo prvi” Zvezdare teatra, u režiji istaknutog Egona Savina.

Predstava je bazirana na istoimenom romanu Danka Popovića i donosi snažnu antiratnu poruku kroz životnu priču Milutina Ostojića, koju tumači glumac Nenad Jezdić.

Na Vidovdan će biti navršeno 13 godina od izgradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava. Andrićgrad čiji je idejni tvorac proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica za posjetioce je otvoren 2012. godine, od kada privlači brojne goste.

SRNA

Povezani članci

Na Petrovaradinskoj tvrđavi počeo 24. “Egzit” festival

Festival “Egzit” počeo je u Novom Sadu nastupom “Tik Tok” senzacije INIKO i “čovjeka leda” Vin Hofa. Otvoren je i Nulti dan, novina ovogodišnjeg Festivala, a posvećen je rođendanu Nikole Tesle, te je tvrđava u Novom Sadu sinoć na otvaranju zasijala posebnim audio i vizuelnim eFektima. Nultog dana, pred okupljene su izašli Keni nije mrtav, […]

Danas počinje “Egzit”

Festival “Egzit” počinje danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će biti obilježen i rođendan jednog od najblistavijih umova čovječanstva Nikole Tesle. Glavna bina ponijeće Teslino ime, a muzički program povešće miljenik regionalne i evrovizijske publike Bejbi Lazanja, te vodeći umjetnici nove generacije Iniko, Burak Jeter kome se kao specijalni gost pridružuje najcjenjeniji svjetski vokal Dimaš Kudaibergen […]