Ravna planina banerRavna planina baner

Region

U Beograd doletio novi avion Er Srbije “Mihajlo Pupin”

22 Novembar 2022
2 min.
U Beograd doletio novi avion Er Srbije “Mihajlo Pupin”

Na beogradski aerodrom sletio je novi širokotrupni avion u floti srpskog avio-prevoznika Er Srbije, koji nosi ime čuvenog srpskog naučnika Mihajla Pupina.

Riječ je o avionu “erbas A330-200”, koji će što je prije moguće biti priključen saobraćaju, saopštila je ova avio-kompanija.

Drugi avion Er Srbije za dugolinijski saobraćaj nosi lik Mihajla Pupina /1854-1935/, čime nacionalna avio-kompanija želi da oda priznanje slavnom naučniku srpskog porijekla, pronalazaču, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivača NASA i dobitniku Pulicerove nagrade.

Avion sa likom Pupina, poslije neophodnih tehničkih i administrativnih koraka, počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja.

Generalni direktor Er Srbije, Јirži Marek rekao je da je u planu da početkom sljedeće godine, prilikom redovnog dvanaestogodišnjeg servisa aviona, “Pupin” dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg “A330-200 – Tesle”.

Novi avion Er Srbije je jedinstveni izgled dobio u Marani, Arizona, u SAD.

Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrijebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dvije smjene, sa timovima od desetak ljudi po smjeni.

Najnovije pojačanje u floti Er Srbije imaće konfiguraciju sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Avion je proizveden 2011. godine, ima “rols-rojs” motore, raspon krila 60 metara, a dug je skoro 59 metara.

Može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa.

SRNA

Povezani članci

Dva radnika stradala u Silosu

Dva radnika, od kojih je jedan imao 31, a drugi 23 godine, poginula su u silosu preduzeća “MTI” u Kraljevu, kada se na njih obrušila veća količina piljevine, rečeno je u Policijskoj upravi u Kraljevu. Na mjesto nesreće, koja se dogodila sinoć oko 23.00 časova, izašli su policija, vatrogasci i Hitna pomoć, a okolnosti nesreće […]

Vulin preuzeo dužnost direktora BIA

Aleksandar Vulin preuzeo je dužnost direktora Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ od Bratislava Gašića. Svečana primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Agencije u Beogradu, saopštila je BIA. Vulin je sa čela MUP-a stupio na dužnost prvog čovjeka BIA, dok je Gašić aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije.