Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

U četvrtak svi u Banjaluku! Brani se i Srpska, i srpski narod; Masovna podrška građana i boračkih udruženja (VIDEO)

16 April 2024
4 min.
U četvrtak svi u Banjaluku! Brani se i Srpska, i srpski narod; Masovna podrška građana i boračkih udruženja (VIDEO)

Pozivu na veliki narodni miting “Srpska te zove” odazvaće se i demobilisani borci, porodice poginulih i zarobljenih, žene žrtve rata. Predstavnici boračkih udruženja pozivaju sve građane da im se pridruže u četvrtak na velikom narodnom mitingu u Banjaluci – složno u borbi za Republiku Srpsku. Svi su saglasni da treba pokazati jedinstvo i očuvati otadžbinu od napada kojima je izložena.

Na području Srebrenice samo u posljednjem ratu ubijeno je 3.672 Srba, među njima veliki broj žena, djece i staraca, ali niko nije kažnjen za zločine nad srpskim narodom. Podrška rukovodstvu Srpske, koje vodi tešku bitku za njeno očuvanje, stiže iz BORS-a.

Milovan Gagić, predsjednik Predsjedništva BORS-a, istakao je da ova organizacija ima za cilj očuvanje Srpske.

– Mi smo je stvarali za nju i borili. Uvijek ćemo biti tu kad treba braniti Srpsku od takvih napada – naglasio je Gagić.

Napadi na Republiku Srpsku i srpski narod od kojih je posljednji oličen u rezoluciji o Srebrenici, vode ka nestanku BiH, kažu u Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske.

– Očekujemo da će ovo biti jedna snažna, nova energija koja će uticati na sve relevantne subjekte u Republici Srpskoj da pokažu odlučnost u odbrani Republike Srpske i interesa srpskog naroda – rekao je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina VRS.

Šta je zapravo rezolucija o Srebrenici pitaju se veterani koji su u ratu branili otadžbinu u kojoj danas žive i rade. Poručuju da međunarodna zajednica ignoriše stradanja Srba.

– Ovom rezolucijom bi srpski narod bio trajno obilježen kao genocidan narod, što bi u budućnosti ili u nekon narednom ratu dalo opravdane uslove nekakvim silama da izvrše odmazdu nad teritorijom gdje živi srpski narod – istakao je Aleksa Lazarević, predsjednik Udruženja Tobutski sokolovi.

– Smatramo da sve političke strukture u Srpskoj treba da budu složne i da svi kao jedan, kao što smo bili u ratu kad se stvarala Republika, da ju i sad odbranimo i sačuvamo – kazao je Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja veterana Garde “Panteri”.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila poručuju da je važno da se na mitingu u četvrtak u Banjaluci čuje glas naroda.

Iz Udruženja žrtava rata pitaju – zar nije bilo stradanja Srba na Vozući, pogroma u Sarajevu, Posavini i Bihaću i zašto se izdvaja samo Srebrenica?

– Kakvo je to uopšte izdvajanje? Šta to znači? To je jednostavno smišljena priča da nas unište, da nas nema i da ne postojimo, i to rade oni koji znaju šta je genocid. Za njih nije donesena rezolucija, a nas bi okrivili – kaže Božica Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Da velike sile na sve načine, pa i novom rezolucijom o Srebrenici, nastoje osporiti Republiku Srpsku, saglasan je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

– Njemačka nastoji da sapere sa sebe osobinu “genocid” i da to prebaci na sprski narod, narod koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu. Mi ćemo braniti i odbraniti svoju Republiku – istakao je Egić.

I gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da ovdje, što se tiče mitinga, nema mjesta politici već isključivo patriotskoj dužnosti kojoj će se i on odazvati.

– Moja dužnost je da pozovem sve Banjalučane, sve naše građane, ne samo iz Banjaluke, cijele Republike Srpske, ali ja kao domaćin u Banjaluci imam svakako najveću odgovornost. Ovim putem pozivam da se odazovemo na skup koji govori da trebamo da budemo svi jedinstveni, da nema ni politike, ni političke stranke koja može da ima suprotno mišljenje od toga da mi nismo genocidan narod, da smo mi proživjeli žrtvu, da smo mi ti koji su stradali – rekao je Stanivuković.

Podršku rukovodstvu Srpske uputio je i Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot. Kad otadžbina zove, kaže, dileme nema – tako je bilo i kad je stvarana, a tako je i danas.

RTRS

Povezani članci

Raste broj oboljeljih od morbila u Srpskoj, među njima i tri bebe

Broj zaražen od morbila u Republici Srpkoj raste, pa je tako je do sada u Srpskoj prijavljeno 52 slučajeva oboljelih od malih boginja. “Najviše prijavljenih slučajeva je u i Bijeljini 28, Banjaluci 16, u Ugljeviku dva, dok je u Mrkonjiću Gradu i Prnjavoru, Laktašima, Ugljeviku, Kotor Varošu, Loparama , Istočno Sarajevo prijavljeni po jedan slučaj […]

Vladika Fotije: Tokom Strasne nedjelje biti posvećen molitvi

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je povodom početka Strasne nedjelje da vjernici treba što više da se uzdržavaju od jela i budu posvećeni molitvi kako bi bili dobri Hristovi saputnici na putu stradanja. “Bog ide na dobrovoljno stradanje što je dug svakoga ko ispovijeda da je Hristovim stradanjem postao ono što jeste. To je […]