Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

U EU vakcinisano 75 odsto punoljetnih građana

12 Oktobar 2021
1 min.
U EU vakcinisano 75 odsto punoljetnih građana

U Evropskoj uniji je 75 odsto punoljetnih građana vakcinisano, saopštila je danas evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis.

Ministri zdravlja zemalja Evropske unije danas su se na neformalnom zasijedanju u Sloveniji informisali o pravljenju zdravstvene unije u EU-u, kako bi blok odgovorio na buduće zdravstvene izazove.

Evropska stretegija nabavke vakcina i imunizacije omogućila je “uspjeh bez presedana”, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je Kirijakidis.

Uspjeh se, po njenim riječima, pokazao u tome što je do sada u EU imunizovano 75 odsto odraslih osoba, prenijela je Hina.

“Međutim, potreban nam je i veći procenat vakcinisanih i to svuda. To je bila moja glavna poruka”, dodala je.

Kako bi se postiglo da se strategija vakcinisanja i kontrolisanja pandemije, a zatim povratka u normalan život osigura na globalnom nivou, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasijedanju ministara zdravlja dato jasno obećanje da će EU državama van Unije do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv kovida, od čega 250 miliona prije kraja ove godine.

Nezavisne

Povezani članci

Eksperti preporučili “fajzerovu” vakcinu za djecu

Ekspertski panel glasanjem je ubjedljivo podržao preporuku američkoj Federalnoj agenciji za hranu i lijekove /FDA/ da odobri upotrebu vakcine protiv kovida 19 kompanija “Fajzer” i “Biontek” za djecu uzrasta od pet do jedanaest godina. Panel je ocijenio da koristi od vakcine nadmašuju rizike. Odobrenje vakcine za ovu starosnu grupu bio bi važan regulatorni korak ka […]

Rusija: Nedopustiva demonizacija srpskog naroda u BiH

Rusija je zabrinuta nepovoljnim trendom razvoja situacije u BiH i poziva da se obustavi destruktivno miješanje u poslove ove zemlje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. “Zabrinuti smo nepovoljnim trendom razvoja unutarpolitičke situacije u BiH. Nova spirala međunacionalne napetosti u zemlji, izazvana neodgovornim postupcima bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, dobija razmjere bez presedana, stvara potencijalnu […]