Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Foči danas otvaranje izložbe o najstarijem sokolskom društvu u BiH

01 Jun 2023
1 min.
U Foči danas otvaranje izložbe o najstarijem sokolskom društvu u BiH

 U Muzeju Stare Hercegovine u Foči danas će biti otvorena izložba “Fočanski soko” povodom 130 godina od osnivanja najstarijeg sokolskog društva u BiH.


Iz Muzeja Stare Hercegovine naveli su da je pokretanje sokolskog društva u Foči u ljeto 1893. godine inicirao student medicine Risto Jeremić i da se od tada može pratiti istorijat djelovanja ovog sportskog, kulturnog i nacionalnog društva od izuzetnog značaja za društveni razvoj fočanskog kraja.

“Cilj izložbe je da ukaže na značaj sokolskog pokreta, ali i da upozna širu javnost sa segmentom lokalne prošlosti”, istakli su iz fočanskog Muzeja.

Autor izložbe je kustos istoričar Danko Mihajlović, dok je grafički dizajn uradila Dijana Tomović.

Za realizaciju izložbe korištena je građa Muzeja Stare Hercegovine, arhivska građa Arhiva BiH, te građa porodičnih arhiva Jeremića, Hadživukovića i Grujičića.

Osim originalnih artefakata i replika, izložba sadrži i 20 panoa na kojima su hronološkim redom predstavljene aktivnosti sokolskog društva u periodu od 1893. do 1941. godine.

Izložba će biti otvorena u 20.00 časova i posjetiocima biti dostupna do 26. juna.

SRNA

Povezani članci

Večeras koncert SPD “Sloga” iz Sarajeva

 Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” iz Sarajeva večeras će u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, uz blagoslov NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prirediti koncert sjećanja na upokojene članove ovog društva. “Koncert sjećanja na upokojene članove SPD `Sloga` biće u tom duhu, da kažemo opijelo, koje će biti na koncertnoj sceni. Dosta kompozicija […]

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]