Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Istočnoj Ilidži u petak i subotu književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija”

19 Septembar 2022
2 min.
U Istočnoj Ilidži u petak i subotu književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija”

Drugi međunarodni književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija” biće održani u petak i subotu, 23. i 24. septembra, u Istočnoj Ilidži.


Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković rekao je da manifestacija zvanično počinje u petak, 23. septembra, kada je predviđeno književno-likovno predstavljanje Sarajlije koje će raditi profesor Jelena Janjić iz Banjaluke.

On je naveo da će biti i nekrolog “Sprovod prahu Sime Milutinovića” o kojem će govoriti profesor Radmilo Marojević iz Beograda.

“Književnici Jelena Janjić i Radmilo Marojević su naši spoljni saradnici i oni su doktorirali o temi Sime Milutinovića Sarajlije”, rekao je Novaković.

On je dodao da je drugog dana manifestacije predviđeno pjesničko veče Gorana Vračara i Jelene Glišić, a potom finale recitatorskog takmičenja djece iz tri osnovne škole sa područja Istočne Ilidže.

“Prva tri mjesta biće nagrađena sa po 150, 100 i 50 KM. Još prethodne godine uveli smo pravilo i da nagrađujemo nastavnike koji spremaju djecu za takmičenje što je dodatan motiv da kvalitetnije rade sa svojim učenicima”, istakao je Novaković.

Jedan od članova žirija ovogodišnjih književnih susreta Goran Vračar istakao je da je ova manifestacija pokušaj da se vrati ime Sime Milutinovića na ove prostore i da se ukaže na značaj njegovog rada, kao i da se djeca iz osnovnih škola bliže upoznaju sa književnošću.

“Djeca i nastavnici su poprilično nezainteresovani, međutim sa recitatorskim takmičenjem koje smo uveli prethodne godine došlo je do velikog interesa i za knjigu i za poeziju”, rekao je Vračar.

Prema njegovim riječima, uključivanjem škola, nastavnika i djece daje se značaj ovoj manifestaciji da ona može da živi i u budućnosti.

“Ako ćemo samo praviti manifestacije na koje će dolaziti književnici i pričati ono što oni znaju onda nismo ništa uradili”, naveo je Vračar.

On je naglasio da će jedan od učesnika književnih susreta, pjesnik Jelena Glišić obići osnovne škole u Istočnoj Ilidži gdje će razgovarati sa djecom i na taj način uključiti širu zajednicu u ovu manifestaciju.

Nakon finalnog takmičenja u recitaciji planirana je dodjela nagrada kao i svečano zatvaranje festivala.

Književni susreti se održavaju u organizaciji Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

SRNA

Povezani članci

Lut fest: Gran-pri Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” iz Zrenjanina

Predstava “Dječak i mjesec” Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina osvojila je Gran-pri 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” – skulpturu “Zlatna anima” za najbolju predstavu. Žiri 23. “Lut festa” u sastavu predsjednik Bonjo Lungov /Bugarska/ i članovi Nebojša Jovanović /Srbija/ i Mladen Janković /Republika Srpska/ ovu, kao i […]

Izraelci odigrali predstavu “Kad je sve bilo zeleno”

Pozorište “Ključ” iz Izraela izvelo je jutros u Istočnom Novom Sarajevu lutkarsku predstavu “Kada je sve bilo zeleno”, u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.“Kad je sve bilo zeleno” je neverbalna lutkarska predstava, koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha, za uzrast od pet i više godina koja govori […]