Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Mokrom kod spomen-obilježja služen pomen za 52 poginula i preminula borca

26 Maj 2023
3 min.
U Mokrom kod spomen-obilježja služen pomen za 52 poginula i preminula borca

U Mokrom kod Pala danas je kod spomen-obilježja služen parastos za 52 poginula i preminula borca Odbrambeno-otadžbinskog rata, u okviru manifestacije “Dani sjećanja na juni 1992. godine”, koju organizuje Boračka organizacija opštine Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da se svake godine okupljaju na ovom mjestu sjećajući se poginulih i preminulih, a kulturom sjećanja pokazuje da njihove žrtve nisu uzaludne.

“Obavezni smo da branimo i poštujemo Republiku Srpsku i na najbolji mogući način brinemo o njihovoj djeci. Na ovom spomen-obilježju su i imena žrtava iz Drugog svjetskog rata, a ideja je da se upišu i žrtve iz Prvog svjetskog rata. Cilj opštine Pale i Boračke organizacije je da objedinjuje srpske žrtve na svim lokalitetima, jer su kroz vijekove dali život za odbranu srpskih prostora”, istakao je Jugović.

On je napomenuo da je srpski narod branio svoja ognjišta, teritoriju, djecu i nejač, a uvijek je bio proglašavan za agresora, umjesto da cijeli svijet shvati da su Srbi isključivo branili svoja vjekovna ognjišta.

“Nema dilema da Republika Srpska ide u dobrom pravcu i da je način na koji se odnosi prema boračkoj populaciji nešto što treba dodatno popravljati. Ne smijemo da zaboravimo njihov doprinos u stvaranju Republike Srpske”, ukazao je Jugović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Jasna Lazarević Gavrilović izrazila je zahvalnost rukovodstvu i nastavnicima Osnovne škole “Mokro” koji imaju razumijevanja i svake godine upriliče prigodan program za ovaj dan.

“Jako je bitno da djeca naslijede od nas tradiciju čuvanja sjećanja kako ne bismo zaboravili sve ono što smo u ratovima dali za slobodu našeg naroda. Kako bismo opstali na ovim prostorima moramo sačuvati kolektivni identitet srpskog naroda, a to možemo samo ako obrazujemo djecu i prenesemo sve tekovine srpskog naroda, te njegujemo kulturu sjećanja. Ovo je najbolji način kako da to uradimo”, dodala je Gavrilovićeva.

Manifestacija “Dani sjećanja na juni 1992. godine” će biti nastavljena 1. juna u 11.00 časova, kada je planiran pomen kod spomenika u LJubogošti za 17 poginulih boraca iz tog mjesta u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen poginulim borcima na Žepi planiran je za 4. juni. Polazak sa Pala je u 8.00 časova, a pomen je u 11.00 časova.

Pomen poginulim borcima čete “Petar Pandurović” biće služen 8. juna kod spomenika Stanica na Palama u 11.00 časova, a 16. juna za žrtve ustaškog zločina u Kruščici.

Posljednjeg dana manifestacije, 28. juna, predviđen je pomen poginulim borcima u Pribnju kod spomenika Blatine u 11.00 časova, a od 16.00 časova biće održana izborna skupština Opštinske boračke organizacije u Kulturnom centru na Palama.

Manifestacija se završava u 17.00 časova kada se očekuje Sabor boraca u porti Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

SRNA

Povezani članci

Otvoren konkurs “Moje Trnovo kroz sliku i stih” povodom Dana opštine

Skupština opštine Trnovo u saradnji sa načelnikom je povodom Petrovdana, krsne slave i Dana opštine Trnovo raspisala konkurs za najbolje literalne i likovne radove “Moje Trnovo kroz sliku i stih”. Pravo učešća imaju polaznici Igraonice “Radost” i učenici JU OŠ “Sveti Sava” Trnovo. Nagrade će biti uručene na Svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave […]

Doroteji Radanović nagrada “Mladi srbista” za najbolji esej

 Učenica srednje škole Doroteja Radanović iz Trebinja osvojila je prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni esej i nagradu “Mladi srbista”, koju su joj danas uručili predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osim diplome, Radanovićeva je dobila i novčana sredstva, dok će na jesen biti organizovan i odlazak na višednevni stručni seminar o srpskom […]