Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Palama predstavljen roman “Svitanje” o stradanju u Prebilovcima

02 April 2024
1 min.
U Palama predstavljen roman “Svitanje” o stradanju u Prebilovcima

U Palama je večeras promovisan roman Ivane Spahić iz Istočnog Sarajeva “Svitanje” o životu djevojke u Prebilovcima na početku Drugog svjetskog rata i stradanjima na tom području.


Spahićeva je rekla novinarima da je roman opisuje događaj koji se dogodio u avgustu 1941. godine.

“To je bio potresan događaj o kojem treba govoriti. Trebalo mi je dosta vremena za roman, od prikupljanja građe, do ideje, a kada se sve to zaokružilo, stavila sam na papir i sve je bilo lakše”, rekla je Spahićeva.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevo Željka Pržulj pojasnila je da je roman specifičan, značajan i zanimljiv iz više uglova s obzirom na to da tematizuje Prebilovce, potresnu temu iz srpske nacionalne istorije.

“Nije istorijski, ali daje vizuru stradanja Srba kroz priču o jednoj porodici. Na taj način možemo da kažemo da je njegova najveća funkcija u aktiviranju kulture sjećanja i pamćenja koja je i te kako važna za identitet srpskog naroda, kojoj, čini mi se, premalo pridajemo pažnje”, istakla je Pržuljeva.

Roman “Svitanje” osvojio je prvu nagradu na konkursu “Zlatna sova” za 2O23. godinu za najbolji neobjevljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Andrićgrad: Klasici domaćeg filma besplatno u multipleksu “Dolly Bell”

U okviru programa Kinoteke Republike Srpske u multipleksu “Dolly Bell” u Andrićgradu od 2. do 6. maja publika će moći da pogleda seriju projekcija posvećenih klasicima koji su obilježili epohe domaće kinematografije i inspirisali generacije. Tokom prve večeri programa Kinoteke, 2. maja od 19 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju film “Miris poljskog cveća” […]

Nikol Kidman dobila nagradu za životno djelo

Glumica Nikol Kidman dobila je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instututa (AFI), čime je postala prva australijska glumica kojoj je dodijeljena ta nagrada. “Pivilegija je snimati filmove”, rekla je Kidman na ceremoniji dodjele nagrada, prenosi Tanjug pisanje BBC-ija. Glumici filma “Mulen Ruž”, prestižnu nagradu uručila je koleginica i trostruka oskarovka Meril Strip. Ostale zvijezde […]