Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Palama predstavljen roman “Svitanje” o stradanju u Prebilovcima

02 April 2024
1 min.
U Palama predstavljen roman “Svitanje” o stradanju u Prebilovcima

U Palama je večeras promovisan roman Ivane Spahić iz Istočnog Sarajeva “Svitanje” o životu djevojke u Prebilovcima na početku Drugog svjetskog rata i stradanjima na tom području.


Spahićeva je rekla novinarima da je roman opisuje događaj koji se dogodio u avgustu 1941. godine.

“To je bio potresan događaj o kojem treba govoriti. Trebalo mi je dosta vremena za roman, od prikupljanja građe, do ideje, a kada se sve to zaokružilo, stavila sam na papir i sve je bilo lakše”, rekla je Spahićeva.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevo Željka Pržulj pojasnila je da je roman specifičan, značajan i zanimljiv iz više uglova s obzirom na to da tematizuje Prebilovce, potresnu temu iz srpske nacionalne istorije.

“Nije istorijski, ali daje vizuru stradanja Srba kroz priču o jednoj porodici. Na taj način možemo da kažemo da je njegova najveća funkcija u aktiviranju kulture sjećanja i pamćenja koja je i te kako važna za identitet srpskog naroda, kojoj, čini mi se, premalo pridajemo pažnje”, istakla je Pržuljeva.

Roman “Svitanje” osvojio je prvu nagradu na konkursu “Zlatna sova” za 2O23. godinu za najbolji neobjevljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Večeras koncert SPD “Sloga” iz Sarajeva

 Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” iz Sarajeva večeras će u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, uz blagoslov NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prirediti koncert sjećanja na upokojene članove ovog društva. “Koncert sjećanja na upokojene članove SPD `Sloga` biće u tom duhu, da kažemo opijelo, koje će biti na koncertnoj sceni. Dosta kompozicija […]

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]