Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Palama prikazan dokumentarni film o humanosti Holanđanke Jeni Ligtenberg

19 Novembar 2021
3 min.
U Palama prikazan dokumentarni film o humanosti Holanđanke Jeni Ligtenberg

Na Palama je večeras prikazan dokumentarni film “Jeni, malo svjetlo sa Zapada” posvećen Holanđanki Jeni Ligtenberg koja je tokom proteklog rata boravila u humanitarnoj misiji na Palama.


Film, reditelja Slobodana Simojlovića, snimljen je po knjizi “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” koju je napisala Jeni Ligtenberg, a priredio akademik Mirko Šošić.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je Srni da je bilo veoma teško snimiti film, prije svega jer su htjeli da imaju Jeni u filmu u sadašnjem vremenu.

“Jeni je starica koja ima više od 90 godina, nažalost senilna i veoma malo ima sjećanja na vrijeme koje je provela na Palama. Uspjeli smo, uprkos koroni i svim zabranama, da nađemo kolege u Holandiji i da nam oni, po našim uputstvima snime potrebne scene, a ostalo je bio rudarski posao”, navodi Lalović i dodaje da su poslije tražili arhiv koji bi potkrijepio ono o čemu se govori u njenom dnevniku.

Lalović kaže da kada je radio film na umu imao nešto što je jednom vidio u Beogradu tokom snimanja filma o Rajku Petrovu Nogu, a tiče se “odrpanca” iz parka koji je jeo hljeb kada mu je prišla vjeverica i gotovo iz ruke mu jela.

“Meni je on bio simbol srpskog naroda koji je bio oklevetan i tako prikazan na Zapadu. A ako jednom takvom ta divlja vjeverica jede iz ruke, onda nešto nije u redu sa tim izvještajem. Zato mislim da je ovaj film potvrda da je Jeni odnijela u svoju Holandiju ispravnu sliku o srpskom narodu”, objašnjava Lalović.

Prema njegovim riječima, film će učestvovati i na festivalima, a njegova želja je da ga pogleda što više mladih, prije svega srednjoškolci i studenti, jer je riječ o identitetskom filmu u kojem nema lažnih informacija.

Lalović se nada da će film “Jeni, malo svjetlo sa Zapada” pronijeti bar dio istine o srpskom narodu.

Akademik Mirko Šošić ističe da je značaj filma višestruk, jer je Jeni značajna ličnost, intelektualka koja je došla na Pale i svojim radom pružala podršku ljudima.

On je naveo da je Jeni Ligtenberg bila apotekarka koja je uvijek pružala pomoć bolesnima, ljekarima i zdravstvenim radnicima, te organizator brojnih donacija lijekova i medicinskog materijala tokom rata.

“Ona je svojim radom demonstrirala kako bi trebalo da se ponaša takozvano napredno zapadno društvo, a ne da prezire ili napada Srbe i okrivljuje ih za neke stvari. Jeni je svojim radom demantovala sve optužbe koje su imali zapadnjaci, pogotovo mediji prema Srbima”, naglasio je Šošić.

Prema njegovim riječima, Jeni je bila izuzetan diplomata, neobično komunikativna i pristupačna.

“Tako je diplomatski uticala na strance, razne `uniforme` koje su defilovale po Palama i koji su o mnogo čemu odlučivali. Jeni je sve njih svojim prvim nastupom razoružala, učinila da neki revidiraju svoje mišljenje, te podstakla da razmišljaju da možda nešto učine u vidu pomoći srpskom narodu”, prisjeća se Šošić.

On je dodao da je Jeni uspjela da aktivira i motiviše razne organizacije da dođu i razumiju koje su to bile potrebe bolnice na Palama.

Projekciju filma u sali Kulturnog centra na Palama organizovali su Kinoteka Republike Srpske i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Gran pri osvojio film “Džast a gaj”, Japanke Šoko Hara

Gran pri “Stećak kneza Pavla Radenovića” za najbolji film na 15. Međunarodnom filmskom festivalu “Prvi kadar” osvojio je dokumentarni film “DŽast a gaj” /Just A Guy/, japanskog reditelja Šoko Hare, koja živi i radi u NJemačkoj.Stručni žiri Festivala donio je jednoglasno ovu odluku, uz obrazloženje da se tu radi o “filmskoj epistoli o ljubavi, privlačnosti […]

Katastrofalne reakcije na novi dio filma “Sam u kući”

Ovog mjeseca počeo je da se prikazuje šesti nastavak franšize “Sam u kući” pod nazivom “Home Sweet Home Alone”, a u pitanju je svojevrsni rimejk prvog filma, no čini se da obožavaoci nisu oduševljeni. Ovo je posljednji u nizu pokušaja da se od snimanja rimejka dodatno zaradi, ali čini se da to nikome ne polazi […]