Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Sokocu duvalo jačinom od 92,5 kilometara na čas

02 April 2024
2 min.
U Sokocu duvalo jačinom od 92,5 kilometara na čas

Olujni vjetar je u Republici Srpskoj izazvao materijalnu štetu u većini predjela, a najjači je bio na Sokocu 92,5 kilometara na čas, te u Ribniku 91,4 kilometara na čas, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujni vjetar od 82,4 kilometara na čas duvao je juče na Čemernom, 78,5 kilometara na čas u Banjaluci, 78,1 u Višegradu, a 77,8 kilometara na čas u Bileći.

Olujni vjetar jačine 71,3 kilometra na čas duvao je na Han Pijesku, a 65,2 kilometara na čas u Bijeljini.

Vrlo jak vjetar duvao je u Prijedoru – 61,2 kilometra na čas, Banji Vrućici 55,8, a na Palama 53,3 kilometra na čas.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda napominju da je jako južno strujanje donosilo je vazduh sa velikom koncentracijom čestica saharskog pjeska što je uticalo na zamućenost atmosfere i smanjenu vidljivost, dok je nakon kiše ta koncetracija smanjena.

Načelnik Odjeljenja bdijenja pri Zavodu Milica Đorđević rekla je da je duvao jak, ponegdje i olujni jugo, koji je jačao juče poslije podne i uveče kada je hladni front zahvatio zapadne predjele, te se tokom noći premještao ka istoku.

“Pri prolasku fronta u većini predela je bilo olujnih udara vetra, prolazno jačih pljuskova, a ponegde i grmljavine. Pri prolasku fronta temperatura je za manje od sat vremena opala i za 10 stepeni Celzijusovih, a posle prolaska fronta vetar je oslabio. Vetar je izazvao materijalnu štetu u većini predela”, rekla je Đorđevićeva.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda podsjetili su da je u većem dijelu Evrope od subote do juče, 30. marta do 1. aprila, bilo znatno toplije od prosjeka, a i u mnogim mjestima u regionu izmjerena je ljetna temperatura vazduha od više od 25 stepeni, ponegdje čak 30 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj. “Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”, rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske. […]

Vaskršnja dječija planinarska radionica 6. maja u Trnovu

Planinarsko-sportsko društvo /PSD/ “Treskavica” Trnovo u saradnji sa crkvenom opštinom Trnovo u ponedeljak, 6. maja, organizuje Vaskršnju dječiju planinarsku radionicu. Uz tradicionalni program crkvene opštine Trnovo, malu planinarsku ekipu u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu očekuju različiti sadržaji vezani za planinu i planinarenje. “Najmlađe, nakon bogosluženja, očekuju kviz, nagrade i igre uz naše […]