Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Sokocu duvalo jačinom od 92,5 kilometara na čas

02 April 2024
2 min.
U Sokocu duvalo jačinom od 92,5 kilometara na čas

Olujni vjetar je u Republici Srpskoj izazvao materijalnu štetu u većini predjela, a najjači je bio na Sokocu 92,5 kilometara na čas, te u Ribniku 91,4 kilometara na čas, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujni vjetar od 82,4 kilometara na čas duvao je juče na Čemernom, 78,5 kilometara na čas u Banjaluci, 78,1 u Višegradu, a 77,8 kilometara na čas u Bileći.

Olujni vjetar jačine 71,3 kilometra na čas duvao je na Han Pijesku, a 65,2 kilometara na čas u Bijeljini.

Vrlo jak vjetar duvao je u Prijedoru – 61,2 kilometra na čas, Banji Vrućici 55,8, a na Palama 53,3 kilometra na čas.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda napominju da je jako južno strujanje donosilo je vazduh sa velikom koncentracijom čestica saharskog pjeska što je uticalo na zamućenost atmosfere i smanjenu vidljivost, dok je nakon kiše ta koncetracija smanjena.

Načelnik Odjeljenja bdijenja pri Zavodu Milica Đorđević rekla je da je duvao jak, ponegdje i olujni jugo, koji je jačao juče poslije podne i uveče kada je hladni front zahvatio zapadne predjele, te se tokom noći premještao ka istoku.

“Pri prolasku fronta u većini predela je bilo olujnih udara vetra, prolazno jačih pljuskova, a ponegde i grmljavine. Pri prolasku fronta temperatura je za manje od sat vremena opala i za 10 stepeni Celzijusovih, a posle prolaska fronta vetar je oslabio. Vetar je izazvao materijalnu štetu u većini predela”, rekla je Đorđevićeva.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda podsjetili su da je u većem dijelu Evrope od subote do juče, 30. marta do 1. aprila, bilo znatno toplije od prosjeka, a i u mnogim mjestima u regionu izmjerena je ljetna temperatura vazduha od više od 25 stepeni, ponegdje čak 30 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Povezani članci

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]

Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

Major Vuko Čvoro prerano nas je napustio na današnji dan, 27. aprila 2016. godine u svojoj 58. godini života, ostavivši iza sebe neutješnu majku, suprugu, sinove, snahe i unučad. Disciplinovanost, iskrenost, pravednost i odgovornost bile su vrline koje su krasile ovog čovjeka, prvenstveno sina, supruga, oca i djeda, a zatim borca Vojske Republike Srpske, koji […]