Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Sokocu ugašeno 11 požara, sumnja se da su podmetnuti

02 April 2024
2 min.
U Sokocu ugašeno 11 požara, sumnja se da su podmetnuti

Na području Sokoca u protekla 24 časa ugašeno je 11 požara, od kojih su većina šumski, a za koje u Vatrogasnom odjeljenju i Šumskom gazdinstvu “Romanija” vjeruju da su podmetnuti, dok u Policijskoj stanici kažu da je prerano o tome govoriti.

Koordinator za stručnu obuku i usavršavanje u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici grada Istočno Sarajevo Nikola Šarac rekao je Srni da je na lokalitetima sela Jabuka, Košutica, Bjele Vode i Bare postojala opasnost da požari zahvate porodične kuće i pomoćne objekte, ali da su vatrogasci uspjeli da ih lokalizuju i da spasu objekte.

Šarac je naveo da su pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Sokolac počeli da intervenišu juče od 7.30 časova na području Romanije i da su posljednju intervenciju na gašenju šumskog požara u selu Bijele Vode završili noćas oko 1.30 časova, te da je kiša olakšala stanje na terenu.

On je izrazio zahvalnost sokolačkom Šumskom gazdinstvu “Romanija”, istakavši da bez njihove pomoći, ljudstva i tehničkih sredstava ne bi uspjeli da ugase požare, a pogotovo šumske na visokoj šumi.Šarac je naglasio da je juče ugašen i požar na privrednom objektu u vlasništvu porodice Teletina na Sokocu, gdje zahvaljujući blagovremenoj intervenciji nije pričinjena veća materijalna šteta.

On je rekao da se pretpostavlja da su jučerašnji požari podmetnuti, te da je o tome obaviještena i Policijska stanica Sokolac.

Tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu “Romanija” Sokolac Goran Kosorić rekao je da je šumski požar zahvatio područje sela Jabuka i Košutica, gdje je vatra zahvatila šumski kompleks velike površine, te da je na gašenju uz pripadnike Vatrogasnog odjeljenja učestvovalo 130 radnika sokolačkog Šumskog gazdinstva.

Kosorić je dodao da je vatra zahvatila veći šumski kompleks i na području sela Babine i na području sela Dikalji na Romaniji, gdje je jak vjetar dodatnio otežavao gašenje vatre, kao i na ostalim požarištima.

On je istakao da su jutros ekipe “Romanije” obišle sve lokalitete šumskih požara da bi se utvrdilo stanje, te da će površina zahvaćena vatrom i materijalna šteta biti naknadno utvrđeni.

Iz Vatrogasnog odjeljenja Sokolac i Šumskog gazdinstva “Romanija” apeluju na stanovništvo opštine Sokolac da ne pale vatru na otvorenom bez stalnog nadzora i preduzetih preventivnih mjera zaštite, posebno u blizini šume i objekata.

SRNA

Povezani članci

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]

Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

Major Vuko Čvoro prerano nas je napustio na današnji dan, 27. aprila 2016. godine u svojoj 58. godini života, ostavivši iza sebe neutješnu majku, suprugu, sinove, snahe i unučad. Disciplinovanost, iskrenost, pravednost i odgovornost bile su vrline koje su krasile ovog čovjeka, prvenstveno sina, supruga, oca i djeda, a zatim borca Vojske Republike Srpske, koji […]