Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Sokocu ugašeno 11 požara, sumnja se da su podmetnuti

02 April 2024
2 min.
U Sokocu ugašeno 11 požara, sumnja se da su podmetnuti

Na području Sokoca u protekla 24 časa ugašeno je 11 požara, od kojih su većina šumski, a za koje u Vatrogasnom odjeljenju i Šumskom gazdinstvu “Romanija” vjeruju da su podmetnuti, dok u Policijskoj stanici kažu da je prerano o tome govoriti.

Koordinator za stručnu obuku i usavršavanje u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici grada Istočno Sarajevo Nikola Šarac rekao je Srni da je na lokalitetima sela Jabuka, Košutica, Bjele Vode i Bare postojala opasnost da požari zahvate porodične kuće i pomoćne objekte, ali da su vatrogasci uspjeli da ih lokalizuju i da spasu objekte.

Šarac je naveo da su pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Sokolac počeli da intervenišu juče od 7.30 časova na području Romanije i da su posljednju intervenciju na gašenju šumskog požara u selu Bijele Vode završili noćas oko 1.30 časova, te da je kiša olakšala stanje na terenu.

On je izrazio zahvalnost sokolačkom Šumskom gazdinstvu “Romanija”, istakavši da bez njihove pomoći, ljudstva i tehničkih sredstava ne bi uspjeli da ugase požare, a pogotovo šumske na visokoj šumi.Šarac je naglasio da je juče ugašen i požar na privrednom objektu u vlasništvu porodice Teletina na Sokocu, gdje zahvaljujući blagovremenoj intervenciji nije pričinjena veća materijalna šteta.

On je rekao da se pretpostavlja da su jučerašnji požari podmetnuti, te da je o tome obaviještena i Policijska stanica Sokolac.

Tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu “Romanija” Sokolac Goran Kosorić rekao je da je šumski požar zahvatio područje sela Jabuka i Košutica, gdje je vatra zahvatila šumski kompleks velike površine, te da je na gašenju uz pripadnike Vatrogasnog odjeljenja učestvovalo 130 radnika sokolačkog Šumskog gazdinstva.

Kosorić je dodao da je vatra zahvatila veći šumski kompleks i na području sela Babine i na području sela Dikalji na Romaniji, gdje je jak vjetar dodatnio otežavao gašenje vatre, kao i na ostalim požarištima.

On je istakao da su jutros ekipe “Romanije” obišle sve lokalitete šumskih požara da bi se utvrdilo stanje, te da će površina zahvaćena vatrom i materijalna šteta biti naknadno utvrđeni.

Iz Vatrogasnog odjeljenja Sokolac i Šumskog gazdinstva “Romanija” apeluju na stanovništvo opštine Sokolac da ne pale vatru na otvorenom bez stalnog nadzora i preduzetih preventivnih mjera zaštite, posebno u blizini šume i objekata.

SRNA

Povezani članci

Civilna zaštita: Upozorenje građanima na olujni vjetar i zahlađenje

Uprava civilne zaštite Republike Srpske skreće pažnju građanima na nagli i veći pad temperature vazduha, pojavu naleta olujnog vjetra, kiše, susnježice i snijega, što može uticati na normalno odvijanje svakodnevice. Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u narednim danima Republiku Srpsku zahvatiće pogoršanje vremena sa olujnim naletima vjetra, kišom, susnježicom i snijegom. “Pažljivo planirajte boravak […]

Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske”: Genocidna namjera Njemačke i pojedinih članica UN prema srpskom narodu

Namjera Njemačke i još nekih članica UN, koje imaju nečistu savjest iz prošlosti, da Generalna skupština izglasa rezoluciju o Srebrenici van svake sumnje je genocidna prema srpskom narodu u cjelini, saopšteno je iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”. “To je više nego jasan pokušaj da se Srbima nametne kolektivna krivica za zločine koji su se desili […]