Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U srijedu naučni skup i prezentacija zbornika radova

11 Jun 2021
2 min.
U srijedu naučni skup i prezentacija zbornika radova

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u srijedu, 16. juna, biti organizovan naučni skup “Društvo znanja i proces transformacije filozofskih i društveno-humanističkih nauka”.


U okviru rada naučnog skupa, čiji je organizator Katedra za filozofiju, predviđena je prezentacija zbornika radova Društvo znanja u kojem su posebno za ovu priliku pripremljeni i sabrani tekstovi brojnih istaknutih intelektualaca sa pet univerziteta iz Republike Srbije, Crne Gore i BiH.

Jedan od organizatora skupa Mišo Kulić izjavio je Srni da su svi autori tekstova sadržanih u zborniku Društvo znanja, kao i značajan broj naučnika sa nekoliko stranih univerziteta najavili dolazak i učešće u radu naučnog skupa.

“Zbog toga naučna i društvena javnost sa pravom može da očekuje još produbljenije kritičko razumijevanje ovog važnog pitanja po sudbinu nauke, kulture, obrazovanja, odnosno humanističkog karaktera društva u cjelini”, rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, inicijativa za održavanje naučnog skupa sadržana je u činjenici da je orijentacija ka tržišnim principima koja je uspostavljena i sprovedena bolonjskom deklaracijom o visokom obrazovanju, kao i prodor birokratske i tehnokratske prakse na univerzitetima dovela ne samo do stagnacije, već i do ozbiljne strukturne krize univerziteta u kojima je sudbina društvenih i humanističkih nauka postala krajnje neizvijesna.

“Ideja da je društveni razvoj moguć samo kao tehnološki ili još uže tehnološko-informatički razvoj formulisala je savremenu koncepciju o stvaranju društva znanja, čije je nedvosmisleno tehnološko-menadžersko značenje već sada u velikoj mjeri postalo određujuće za naučni i obrazovni smjer razvoja i naših univerziteta, kao i obrazovanja uopšte”, istakao je Kulić.

On je napomenuo da će o svim ovim, kao i brojnim drugim pitanjima biti više riječi na samom naučnom skupu.

Izjave za medije planirane su prije početka skupa, u 10.00 časova na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

SRNA

Povezani članci

Potpisan memorandum o saradnji Grada i Pravnog fakulteta

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković potpisali su danas memorandum o razumijevanju i saradnji kojim su predviđene obrazovne, stručne i istraživačke aktivnosti, kao i zajednički doprinos razvoju grada. Memorandumom je predviđeno organizovanje studentske prakse za studente ovog fakulteta u Gradskoj upravi i drugim institucijama Grada, te […]

U petak obilježavanje 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju

U Kulturnom centru Pale u petak, 25. juna, biće obilježeno 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju, najavljeno je iz dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U proteklih 10 godina Katedra za sinologiju je ostvarila izvanredne rezultate u nastavnom i naučnom procesu i međunarodnoj saradnji, a više od 140 studenata pomoću stipendija Kine otišlo […]