Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

U Teslinom Smiljanu, 1941. ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz tog sela

02 Avgust 2021
2 min.
U Teslinom Smiljanu, 1941. ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz tog sela

Na današnji veliki srpski praznik Svetog proroka Ilije, 1941. godine hrvatske ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, Smiljana kod Gospića. Danas u Smiljanu, nema nijedne jedine žive srpske duše.


U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu i zaseocima do kojih su došli, ukupno su na Ilindan Hrvati ubili 506 Srba svih starosnih doba, od beba do staraca. Drugim rečima, Hrvati su ubili sve Srbe koje su tog dana zatekli u rodnom mestu najvećeg srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle.


O tome postoji svedočenje Ante Antunovića od 6. juna 1952. u Okružnom sudu u Gospiću, koji je opisao tadašnji teški “ritam zločina” nad Srbima u Smiljanu, kada su na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941, Hrvati ubili, sve Srbe koji su se u Smiljanu i okolini zatekli—ukupno 506 stanovnika. U kasnijim danima u Smiljanu su ubili još 13 srpskih civila.
Ustaške koljače u Teslinom rodnom mestu predvodili su hrvatske ustaše Rudolf Ric (komandant logora Jadovno), Joso Adžija i Dragan Devčić.


Popis kaže da je 1941. godine u Teslinom rodnom mestu Smiljanu i okolnim zaseocima živela 621 osoba srpske nacionalnosti. Od tog broja njih 558 je ukupno ubijeno tokom rata od Hrvata na zverski način, a među njima je bilo 74 dece.


U poslednjem ratu tokom 90-ih, Hrvati su ubili još 20 Srba u Teslinom rodnom mestu, među kojima i 8 njih koji su preživeli razne hrvatske pokolje u Drugom svetskom ratu.


U Smiljanu sada svi Srbi počivaju pored Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio Teslin otac paroh Mitropolije sremsko-karlovačke Milutin i u čijem parohijskom domu (kog vidite na slici) se 1856. godine rodio Nikola Tesla.


Iza crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Smiljanu se vidi brdo Bogdanić, ispod kog izvire potok Vaganac, koji je nekada proticao ispod same Tesline rodne kuće i crkve. Iznad kuće je seosko pravoslavno groblje i tu se nalazi masovna grobnica iz 1941, u kojoj ispod drvenog Krsta počivaju posmrtni ostaci 519 smiljanskih Srba, žrtava NDH, komšija i rođaka Nikole Tesle.


Pitamo se samo kako bi prošao i sam Nikola Tesla, lik sa kovanice hrvatskog evra, da je ostao na svom rodnom pragu tokom genocida 1941-45 ili 1991-95, kog su izvršili oni koji ga stavljaju kao simbol svoje genocidne države?

Povezani članci

Navršilo se 23 godine od Šeridanove sramne odluke

Međunarodni arbitar je razgraničenje u sarajevskim naseljima Dobrinja jedan i Dobrinja četiri “riješio” na način da je oteo teritoriju Republici Srpskoj, kojoj je pripalo samo nekoliko zgrada, autobuska stanica i pravoslavna crkva, a dejtonsku liniju pomjerio između stambenih zgrada. Navršile su se danas 23 sramne godine otkako je irski sudija Dijarmud Šeridan, međunarodni arbitar za […]

Navršeno 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspjelo samo 169 od njih 1.073. U toj najvećoj “Fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Јevreja i Roma. Koncentracioni logor […]