Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

U upotrebi će biti i grb Nemanjića i himna “Bože pravde”

24 Jun 2024
3 min.
U upotrebi će biti i grb Nemanjića i himna “Bože pravde”

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je za Srnu da donošenjem zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske neće nestati amblem Republike Srpske i himna “Moja Republika”, ali će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna “Bože pravde”.


Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna “Bože pravde” izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

“Republika Srpska ne odriče se ničega što je stvorila jer su grb i amblem Srpske naša istorija, a `Moja Republika` lijepa pjesma. Mi vraćamo svoje tradicionalne vrijednosti. Našli smo način da nam to ne mogu da ospore sudovi. To je bila težnja našeg naroda od 2007. godine, od dana ukidanja, i našli smo način da našem narodu vratimo ono što mu pripada”, dodao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ustavni sud BiH ospori ovaj zakon, Stevandić je rekao da je to nemoguće, jer Republika Srpska nije ukinula i stavila nove simbole, već je na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske sa Srbijom dozvolili njihovu upotrebu.

“Ovo je mudro rješenje koje je na najbolji način zadovoljilo interese svih građana Republike Srpske, obradovalo pripadnike srpskog naroda, a ne vrijeđa nikoga”, zaključio je Stevandić.

Prema Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske, u postojeći zakon se dodaje novi član.

Taj član glasi da se “zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe”.

Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima odnosno znacima – zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mjesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Razlog za podnošenje ovog nacrta jeste omogućavanje isticanja zastava i grbova i izvođenja himni stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Na ovaj način Republika Srpska doprinosi zaštiti identiteta svojih konstitutivnih naroda, Ostalih i građana, njihove kulture i tradicije, afirmiše poštovanje ljudskih prava i unapređuje prijateljske odnose i saradnju među državama i narodima, dodaje se u obrazloženju Nacrta zakona.

Narodna skupština Republike Srpske bi na redovnoj sjednici u utorak, 2. jula, između ostalog, trebalo da razmatra Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske i Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna.

U Deklaraciji je istaknuto da “Svesrpski sabor potvrđuje da je himna `Bože pravde` svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb”.

SRNA

Povezani članci

Škipina: Rizik za svaku zemlju je uplitanje stranaca i nametanje odluka, u BiH jedino rješenje je dijalog domaćih političkih predstavnika

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je Srni da je rizik za stabilnost regiona, ali i svake suverene zemlje uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja, nametanje odluka i narušavanje te njene suverenosti. Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena da rizik na […]

Brnabić: Svesrpski sabor i deklaracija nisu usmjereni protiv bilo koga

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Banjaluci da je održavanjem Svesrpskog sabora slavljeno zajedništvo i sve ono što spaja Srpsku i Srbiju i da ništa nije bilo usmjereno protiv bilo koga. “Ovaj sabor bio je dan u kome smo uradili za nas nešto što je važno, a nikako nešto protiv nekoga. […]