Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U utorak na Palama projekcija filma o Jeni Ligtemberg

20 Januar 2022
1 min.
U utorak na Palama projekcija filma o Jeni Ligtemberg

Projekcija filma “Jeni, malo svjetlo sa zapada” biće održana u utorak, 25. januara, na Palama povodom smrti velike humanitarke iz Holandije Jeni Ligtemberg, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.


“Dan nakon pravoslavnog Božića, 8. januara u 92. godini u Amsterdamu je preminula je Jeni Ligtemberg, nosilac ordena Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao predsjednik Republike Srpske za izuzetan doprinos organizovanju apotekarske službe u ratnim bolnicama Koran i Kasindol od 1993. do 1995. godine u tadašnjem Srpskom Sarajevu”, navedeno je u saopštenju iz Kinoteke.

Jena Ligtemberg je provela tri ratne godine nesebično pomažući medicinsku službu, uglavnom živeći u bolnici Koran na Palama.

Uporedo sa tim, slala je pisma najvišim svjetskim zvaničnicima o borbi srpskog naroda u proteklom ratu, suprotstavljajući se neistinama nekih zapadnih medija, istaknuto je u saopštenju.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je knjigu “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” koju je napisala Jena Ligtemberg, a priredio akademik Mirko Šošić.

U saradnji sa Kinotekom Republike Srpske snimljen je i dokumentarni film o ovoj heroini.

Projekcija filma “Jeni, malo svjetlo sa zapada” biće održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

SRNA

Povezani članci

Prikazan dokumentarni film povodom 30 godina Istočnog Novog Sarajeva

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zvanično su počele ovogodišnje Spasovdanske svečanosti prikazivanjem dokumentarnog filma “Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo”, koji je snimila kuća “Princip medija” .Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izrazio je zadovoljstvo što je projekcija dokumentarnog filma “Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo” okupila sve ljude […]

Večeras film povodom 30 godina Istočnog Novog Sarajeva

 U Istočnom Novom Sarajevu danas će povodom Spasovdana, krsne slave i 30 godina ove opštine, biti prikazan dokumentarni film “Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo”. Projekcija filma zakazana je za 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Izjave za medije predviđene su za 20.00 časova.