Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U utorak na Palama projekcija filma o Jeni Ligtemberg

20 Januar 2022
1 min.
U utorak na Palama projekcija filma o Jeni Ligtemberg

Projekcija filma “Jeni, malo svjetlo sa zapada” biće održana u utorak, 25. januara, na Palama povodom smrti velike humanitarke iz Holandije Jeni Ligtemberg, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.


“Dan nakon pravoslavnog Božića, 8. januara u 92. godini u Amsterdamu je preminula je Jeni Ligtemberg, nosilac ordena Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao predsjednik Republike Srpske za izuzetan doprinos organizovanju apotekarske službe u ratnim bolnicama Koran i Kasindol od 1993. do 1995. godine u tadašnjem Srpskom Sarajevu”, navedeno je u saopštenju iz Kinoteke.

Jena Ligtemberg je provela tri ratne godine nesebično pomažući medicinsku službu, uglavnom živeći u bolnici Koran na Palama.

Uporedo sa tim, slala je pisma najvišim svjetskim zvaničnicima o borbi srpskog naroda u proteklom ratu, suprotstavljajući se neistinama nekih zapadnih medija, istaknuto je u saopštenju.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je knjigu “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” koju je napisala Jena Ligtemberg, a priredio akademik Mirko Šošić.

U saradnji sa Kinotekom Republike Srpske snimljen je i dokumentarni film o ovoj heroini.

Projekcija filma “Jeni, malo svjetlo sa zapada” biće održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

SRNA

Povezani članci

Sumnjivo lice u petak u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo

Pozorišna predstava u produkciji Okret teatra iz Beograda biće odigrana u petak, 12. aprila u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Predstava je rađena po jednom od najpoznatijih djela Branislava Nušića, koje je neizostavni dio lektire za osnovne škole. Na duhovit, zanimljiv i lepršav način, uz kreativno osmišljene filmske sekvence, raskošnu scenografiju i kvalitetnu muziku, glumci […]

U Andrićgradu predavanje Miloša Kovića

Istoričar Miloš Ković danas će u Andrićevom institutu u Andrićgradu održati predavanje o temi “Srpska istoriografija: Nasleđe, izazovi, perspektive”. Iz Instituta su najavili da će predavanje obuhvatiti analizu i stanje današnje srpske istoriografije koja doživljava duboku intelektualnu i metodološku krizu, prožetu osporavanjem njenih tradicionalnih pristupa, postavljenih teorijskih temelja i vrijednosnih orijentacija koje su je dugo […]