Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

U utorak neradni dan u Srpskoj

19 Novembar 2023
1 min.
U utorak neradni dan u Srpskoj

 Praznik i neradni dan u Republici Srpskoj je utorak, 21. novembar, kada se obilježava Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.


Ovaj dan je, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Tog dana neće raditi republički i organi jedinice lokalne samouprave i organizacije, preduzeća, ustanove i ostale organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezni da rade i u kojem obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SRNA

Povezani članci

Karan: Rezolucija će vremenom nestati, izgubiće se u sopstvenoj laži, ali do tada – napraviće mnogo štete

 Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da politički motivisana rezolucija o Srebrenici, koja se kosi sa istinom, vremenom neće dobiti na snazi, nego će potpuno nestati, jednostavno izgubiće se u sopstvenoj laži na kojoj je i nastala, ali do tada, nažalost, napraviće mnogo štete. “Sve federacije na svijetu, posebno multietničke su zasnovane na […]

Obilježavanje 82 godine od stradanja Srba u Starom Brodu, večeras promocija zbornika dokumenata

U Starom Brodu kod Višegrada sutra će biti obilježene 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića. U 12.00 časova kod spomen-obilježja u Starom Brodu biće služen parastos stradalim Srbima, nakon kojeg će biti položeni vijenci na spomenik i spušteno cvijeće u rijeku Drinu, […]