Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

U utorak neradni dan u Srpskoj

19 Novembar 2023
1 min.
U utorak neradni dan u Srpskoj

 Praznik i neradni dan u Republici Srpskoj je utorak, 21. novembar, kada se obilježava Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.


Ovaj dan je, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Tog dana neće raditi republički i organi jedinice lokalne samouprave i organizacije, preduzeća, ustanove i ostale organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezni da rade i u kojem obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Sistem u BiH je neodrživ; Stranci utiču na razmišljanje pojedinih struktura u Federaciji (VIDEO)

Ekspanzija bošnjačke političke laži je u stalnom porastu, a krenulo je sve sa bivšom ministarkom inostranih poslova iz SDA Biserkom Turković, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ističe da zna da je za bošnjačku politiku Republika Srpske neprihvatljiva. Naglasio je da stranci utiču na razmišljanje pojedinih struktura u Federaciji BiH.

Košarac: Nema odustajanja od Ustava, dejtonskih nadležnosti i mehanizma koordinacije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Republika Srpska neće odustati od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, pri čemu posebno insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija. “Za to nam je potrebno partnerstvo sa strukturama iz Federacije BiH /FBiH/, ali one […]