Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

12 April 2024
2 min.
U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca.


Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo raspisuje od 2015. godine.

“Na ovaj konkurs svake godine se javi između 70.000 i 100.000 autora, a broj pristiglih fotografija nekada bude i 200.000”, dodao je Milinčić.

On je istakao da je Rusko-geografsko društvo jedno od najstarijih na svijetu, osnovala ga je carska porodica Romanov 1845. godine, a prvi predsjednik bio je veliki knez Konstantin Romanov.

“Od tada do danas, na čelu ovog društva uvijek su bili vodeći ljudi iz carske porodice, politike ili ekonomije Rusije. Od 2009. godine predsjednik društva je Sergej Kužegetovič Šojgu, a predsjednik Savjeta pokrovitelja je Vladimir Vladimirovič Putin”, istakao je Milinčić.

Organizatori izložbe su Centar ruskog geografskog društva u Srbiji, Gradska galerija Višegrad i Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica “Zavet”.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

SRNA

Povezani članci

Pale: Sutra na otvorenom prikazivanje filma “Varljivo leto ’68”

“Kinoteka Republike Srpske” i Savjet mladih Pale organizovaće sutra bioskop na otvorenom na Palama, a posjetioci će moći da gledaju domaći film “Varljivo leto `68” režisera Gorana Paskaljevića. Za sve posjetioce u Olimpijskom parku na Palama biće obezbijeđene stolice i “lejzi begovi” za potpuni ugođaj, saopšteno je iz Savjeta mladih Pale. Projekcija je planirana za […]

Zatvoren “Art simpozijum Jahorina”

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika […]