Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

12 April 2024
2 min.
U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca.


Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo raspisuje od 2015. godine.

“Na ovaj konkurs svake godine se javi između 70.000 i 100.000 autora, a broj pristiglih fotografija nekada bude i 200.000”, dodao je Milinčić.

On je istakao da je Rusko-geografsko društvo jedno od najstarijih na svijetu, osnovala ga je carska porodica Romanov 1845. godine, a prvi predsjednik bio je veliki knez Konstantin Romanov.

“Od tada do danas, na čelu ovog društva uvijek su bili vodeći ljudi iz carske porodice, politike ili ekonomije Rusije. Od 2009. godine predsjednik društva je Sergej Kužegetovič Šojgu, a predsjednik Savjeta pokrovitelja je Vladimir Vladimirovič Putin”, istakao je Milinčić.

Organizatori izložbe su Centar ruskog geografskog društva u Srbiji, Gradska galerija Višegrad i Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica “Zavet”.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

SRNA

Povezani članci

Poziv za upis na program škole slikanja za djecu

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža organizuje besplatnu školu slikanja za djecu iz osnovnih škola, a prvi modul počinje u petak, 24. maja i trajaće do ponedjeljka, 27. maja. Časovi će se održavati od 19.00 časova na Dobrinji četiri u prostorijama Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, a rukovodilac programa je slikar Slaviša […]

U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo

Republička ustanova kulture Narodno pozorište Istočno Sarajevo, za čiju izgradnju je uloženo 6.000.000 KM, zvanično će biti otvorena u četvrtak, 23. maja uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i grada. Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izjavila je Srni da otvaranje ove ustanove kulture predstavlja istorijski trenutak za grad i Srpsku i […]