Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

U Višegradu u srijedu obilježavanje Dana boraca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka

12 Februar 2024
2 min.
U Višegradu u srijedu obilježavanje Dana boraca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka

U Višegradu će u srijedu, 14. februara, biti obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.


Program obilježavanja počeće u manastiru Dobrun u 10.30 časova kada će biti služen parastos poginulim srpskim ustanicima, a u 11.00 časova planirano je polaganje cvijeća na spomenik voždu Karađorđu, rečeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Polaganje vijenaca i cvijeća poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/ predviđeno je u 12.00 časova na Trgu palih boraca.

Svečana akademija biće održana u 12.30 časova u Domu kulture “Ivo Andrić”.

Planirano je da obilježavanju prisustvuju predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, kao i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ovom događaju prisustvovaće i rukovodstva opštine Višegrad i susjednih opština, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, opštinskih nevladinih organizacija i građana.

Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata VRS je imala 210.000 mobilisanih boraca.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Boračka organizacija Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Višković potpisao Memorandum o rekonstrukciji dijela puta Foča- Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas sa predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove /CRBC/ Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, vrijedan oko 100 miliona evra. Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je planirana izgradnja oko 15 kilometara magistralnog puta. “Kao što znate ta dionica je oko dvadesetak kilometara, […]

Rogatica: Usvojen program rada načelnika

Skupština opštine Rogatica usvojila je Program rada načelnika opštine za ovu godinu u kojem je definisano 27 tačaka, što su ujedno i ciljevi razvoja lokalne zajednice, te poboljšanje ukupnog kvaliteta društvenog života u svim oblastima. U programu rada načelnika kao prioriteti našli su se i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom naselju u Rogatici, […]