Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ubijen lider “Al kaide”

02 Avgust 2022
1 min.
Ubijen lider “Al kaide”

 Lider “Al kaide” Ajman el Zavahiri ubijen je u vazdušnom napadu američke vojske, potvrdio je predsjednik SAD DŽozef Bajden.


On je tokom obraćanja naciji rekao da je američka vojska u subotu, 30. jula, po njegovom naređenju izvršila vazdušni napad u avganistanskoj prijestonici Kabulu i da je u tom napadu ubijen emir “Al kaide”.

Bajden je naglasio da su SAD od ranije ove godine znale gdje se nalazi Zavahiri, ali da su, navodno, čekale do prošle sedmice, nakon što je stiglo obavještenje da su uslovi “optimalni” i poslije pažljivog pregledanja jasnih i uvjerljivih dokaza o lokaciji lidera terorističke grupe, kako bi se odobrio napad u kojem bi se on “jednom za svagda uklonio sa bojnog polja”, javio je “Sputnjik”.

Zavahiri, koji je porijeklom Egipćanin, predvodio je “Al kaidu” otkako je pogubljen čuveni lider Osama bin Laden 2011. godine. Ministarstvo pravde SAD optužilo je Zavahirija da je igrao glavnu ulogu u planiranju terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 Amerikanaca.

SRNA

Povezani članci

Putin: Spremni smo da ponudimo moderno oružje našim saveznicima

Rusija cijeni svoje veze sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da svojim saveznicima ponudi moderno oružje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je održao govor na ceremoniji otvaranja foruma “Vojska-2022” blizu Moskve. “Spremni smo da ponudimo najmodernije vrste oružja našim saveznicima, od malog oružja do oklopnih vozila i artiljerije za […]

Kina poslala 30 aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana. Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabilježile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Twitteru, prenijela […]