Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Udruženju “Blago Romanije” srebrna plaketa opštine

05 Avgust 2022
2 min.
Udruženju “Blago Romanije” srebrna plaketa opštine

Udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina “Blago Romanije” dobilo je srebrnu plaketu povodom Dana i slave opštine Sokolac za doprinos u rješavanju problema više od 169 sokolačkih mljekara.


Predsjednik ovog udruženja Saša Kapović rekao Srni da je za veoma kratko vrijeme načinjen značajan pomak u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti u trenutku kada su se sokolački mljekari, rekorderi u proizvodnji na Sarajevsko-romanijskoj regiji, zbog naglog rasta cijena goriva i stočne hrane našli u dilemi da li nastaviti posao ili potražiti neki drugi.

On je podsjetio da je odluka o opstanku donesena u februaru formiranjem udruženja koje je potražilo pomoć od svih nivoa vlasti.

Kapović je istakao da je prva pomoć stigla iz grada Istočno Sarajevo, gdje je zahvaljujući gradonačelniku LJubiši Ćosiću obezbijeđeno više od 50.000 KM iz Agrarnog fonda.

On je dodao da su ta sredstva utrošena za mliječne kartone za sva muzna grla i junice u vlasništvu članova Udruženja sa područja opštine Sokolac, koji su izrazili potrebu za mliječnim kartonima do kraja marta.

Kapović je zahvalio i svim odbornicima Skupštine opštine Sokolac koji su glasali za budžet opštine u kojem su planirana sredstva za podsticaj mljekarima od 10 feninga po litru predatog mlijeka.

“Zahvaljujući razumijevanju grada i opštine uspjeli smo da održimo broj grla, pa čak bilježimo i porast proizvodnje iako nam vremenske nepogode i suša ovog ljeta ne idu naruku”, naglasio je Kapović.

Prema njegovim riječima, iako se broj mljekara u odnosu na prošlu godinu nije bitnije smanjio, nadu daje podatak da se povećava broj muznih grla u ovoj lokalnoj zajednici.

Na imanju Kapovića, kako kaže, proizvodnja mlijeka se ne smanjuje i na godišnjem nivou je oko 60.000 litara od deset muznih grla, što smatra izuzetnom mlječnošću krava za planinsko područje.

On je izrazio zadovoljstvo što ima mladih proizvođača mlijeka koji su sada rekorderi u proizvodnji i zaslužuju svaku podršku od zajednice.

Kapović je istakao da se sada veoma teško baviti poljoprivredom iako mehanizacija mnogo olakšava ovaj posao, ali vjeruje da će aktuelna svjetska kriza u proizvodnji hrane osvijestiti ljude i vratiti ih poljoprivredi i selu.

Udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina “Blago Romanije” formirano je u februaru.

Sa područja opštine Sokolac u prvih šest mjeseci ove godine isporučeno je mljekarama 1.515.130 litara mlijeka.

SRNA

Povezani članci

U Istočnom Sarajevu rođene dvije bebe

U porodilištu JZU Bolnice “Srbija” u protekla 24 časa rođene su dvije bebe. Istočno Sarajevo bogatije je za dvije djevojčice.

Dodatna ulaganja u elektroenergetsku mrežu za Bolnicu “Srbija”

Stanišić, zajedno sa izvršnim direktorom za terenske operacije Markom Šiljom, boravio je u radnoj posjeti Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica „Srbija“. Tom prilikom sastali su se i sa direktorom ove ustanove Nebojšom Šešlijom. Sastanak smo iskoristili da, prije svega, iskažemo zahvalnost „Elektrodistribucije“ Pale direktoru Šešliji i svim radnicima ove zdravstvene ustanove na svemu što su u […]