Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe kojom je iz zatvora rukovodio državljanin BiH (VIDEO)

25 Maj 2023
2 min.
Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe kojom je iz zatvora rukovodio državljanin BiH (VIDEO)

Uhapšeno je 37 pripadnika kriminalne grupe sa zapadnog Balkana, kojom je iz zatvora rukovodio državljanin BiH /37/, a zaplijenjeno je 135.000 evra i 23 kilograma droge, saošteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

U međunarodnoj policijskoj akciji u koordinaciji sa Evropolom zaplijenjeno je 15 kilograma kokaina i osam kilograma heroina, četiri pištolja i 2.000 metaka, kao i nekoliko lažnih pasoša i ličnih karata, navode iz hrvatskog MUP-a.

U Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Holandiji, Italiji, Belgiji i Njemačkoj juče je sprovedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande pod vođstvom državljanina BiH, koji trenutno služi četvorogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražni organi uspjeli su otkriti da je ova osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije.

Među objektima koji su pretraženi nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Holandiji koja se koristila za skladištenje kokaina, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH gdje je čuvana droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodila hrvatska policija u okviru operativne radne grupe “Balkanski kartel”.

Obavještajna mjera koju je sproveo Evropol na osnovu šifrovanih aplikacija za komunikacije “Skaj”, “Anom” i “Enkročat” otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju Evropol je osnovao operativnu radnu grupu “Balkanski kartel” koja okuplja istražioce iz cijele Evrope i svijeta sa ciljem efikasnijeg reagovanja.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti sprovedene u okviru ove radne grupe nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

U nastavku rada radne grupe očekuju se i dalji rezultati.

SRNA

Povezani članci

Vučić: Dvije trećine stanovnika zemaljske kugle bilo je na strani Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Njujorku da su mnogi koji su bili u sali nakon glasanja o rezoluciji u Srebrenici bili zaprepašćeni rezultatima i činjenicom da je više zemalja bilo protiv i uzdržano nego onih koje su podržale rezoluciju. Vučić je u obraćanju medijima nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN zahvalio svima […]

Milačić: Glasanje za rezoluciju jedna od najsramnijih odluka u modernoj istoriji Crne Gore

Vlada Crne Gore je glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN urušila ugled zemlje i otvoreno izdala veliki dio vlastitog naroda, poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić. “Ovaj čin predstavlja jednu od najsramnijih epizoda u modernoj političkoj istoriji Crne Gore. Svojim glasom Vlada je pokazala potpuni nedostatak poštovanja prema velikom dijelu […]