Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio krsnu slavu i promovisao osam doktora nauka

24 Maj 2024
4 min.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio krsnu slavu i promovisao osam doktora nauka

Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježio je danas krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija i promovisao osam doktora nauka ove visokoobrazovne ustanove.


Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da je danas promovisano osam doktora nauka koji su znanje sticali na ovom univerzitetu, što je važno istaći, te da su se pridružili grupi od 555 doktora nauka ove visokoobrazovne ustanove.

“Oni se danas i zvanično uključuju u naučnoistraživački rad, ne samo u Republici Srpskoj, nego šire, izlaze na teren na takmičenje sa domaćim, ali i kolegama iz inostranstva i učestvuju zajedno u objavljivanju naučnih radova i time daju kvalitet ovom univerzitetu”, rekao je Kulić novinarima.

On je pojasnio da su promovisana dva doktora nauka iz oblasti biomedicinskih nauka sa Medicinskog fakulteta, dva iz oblasti nauka fizičkog vaspitanja sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, kandidat sa Filozofskog fakulteta – kineski jezik, sa Saobraćajnog fakulteta, jedan ekonomskih nauka i jedan iz metodologije nastave.

“Većina od njih već rade. Oni su kadar koji će jednog dana zamijeniti nas starije i oni su budućnost ovog univerziteta i Republike Srpske”, poručio je Kulić.

Prvi doktor nauka iz oblasti kineskog jezika u BiH Jelena Vujičić izjavila je da je naučno stasavanje provela na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, od osnovnih preko master do doktorskih studija, ističući da je to najljepši period njenog života.

“Doktorat moj je bio zapravo jedan zaista zahtjevan naučnoistraživački zadatak. Ono što je specifično za kineski jezik jeste što do sada niko nije radio u našoj zemlji i Republici, tako da je to bio dodatni izazov. Uživala sam ogromnu podršku svog Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu i to je ono na čemu sam danas zahvalna”, rekla je Vujičićeva.

Ona je dodala da je trenutno zaposlena na Filozofskom fakultetu na Katedri za kineski jezik.

“Za mene je Univerzitet u Istočnom Sarajevu moja kuća. To je mjesto gdje želim da se dalje gradim, gdje želim da napravim put svojim budućim kolegama, mladim studentima istraživačima. Moja želja je da ostanem u Republici Srpskoj i da razvijem sinološku nauku na ovim prostorima”, rekla je Vujičićeva.

Marina Radanović, doktor stomatologije, navela je da je osnovno obrazovanje stekla na Medicinskom fakultetu u Foči, a zaposlena je na Katedri za ortopediju vilica, gdje planira da ostane.

“U Foču imamo posebne uslove što se tiče doktorskih studija i generalno rada. Jako sam zadovoljna, nemam nikakvu zamjerku i nadam se da ćemo to naše iskustvo i rad usavršavati ka boljim ciljevima u budućnosti. Zajednički cilj svih nas jeste da usavršavamo medicinsku struku i buduće generacije, da se trudimo da im ostavimo što bolje uslove za rad i usavršavanje”, navela je Radanovićeva.

Saša Dabić, oralni hirurg i implantolog iz Banjaluke, rekao je da je imao priliku da se obrazuje u Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu, a doktorirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu na Medicinskom fakultetu u Foči.

“Imao sam priliku da se školujem na sve četiri različite ustanove i mogu reći da su mi iskustva jako pozitivna. Pogotovo ako pogledamo moje završene doktorske studije. Ovom prilikom bih želio da pohvalim kompletan Medicinski fakultet u Foči. Imam želju da pored kliničkog rada, da ostanem i da radim na fakultetu i svoje iskustvo prenesem na mlađe kolege i da im pomognem u razvoju stomatologije u Srpskoj u BiH”, rekao je Dabić.

On je poručio mlađim kolegama da se poštenim radom rezultat na kraju isplati i da vjeruju u svoj rad, za šta su se školovali i na kraju uspjeh neće izostati.

Povodom proslave krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu služena je liturgija i obavljen obred lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a prisustvovali su rektor Kulić, dekani fakulteta i veliki broj vjernika.

SRNA

Povezani članci

Pale: Voda nakon padavina lošijeg kvaliteta, ali se redovno kontroliše (VIDEO)

Voda u Palama lošeg je kvaliteta, žale se građani. Na adresu Skupštine opštine i Područnog odjeljenja Republičkog inspektorata u Palama, stigao je veći broj pritužbi, čiji su potpisnici, nezadovoljni građani. Iz Vodovoda odgovaraju da je voda lošeg kvaliteta nakon padavina i podsjećaju da je to višegodišnji problem. Ispravnost vode, tvrde, redovno kontrolišu. “Hej, samo da […]

Stanišić: Nije bilo razgovora sa SDS-om o zajedničkom kandidatu za načelnika opštine, neupitna podrška Ćosiću

Poslanik DEMOS-a sa Pala Aco Stanišić izjavio je Srni da DEMOS i SDS nisu razgovarali o tome da Dejan Kojić bude zajednički kandidat ove dvije stranke za načelnika opštine Pale, niti je bilo razgovora o bili kakvoj koaliciji. „SDS je sinoć izašao sa informacijom da ima zajedničkog kandidata što nije istina. Razgovora o zajedničkom kandidatu […]