Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Upozorenje ljekara: Korona se ponovo vraća, budite oprezni

03 Septembar 2023
2 min.
Upozorenje ljekara: Korona se ponovo vraća, budite oprezni

U regionu je ponovo buknuo korona virus. Visoka temperatura, slabljenje čula mirisa i ukusa, povišen CRP i upala pluća, simptomi su novih sojeva korona virusa koji haraju Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, ali, prema svemu sudeći, nisu zaobišli ni BiH.

UBiH još nije zvanično zabilježen rast broja zaraženih koronom, ali, prema riječima dr. Emine Kurtagić-Pepić, specijaliste epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, korone sigurno ima, ali se ne provode testiranja pa se ne zna.

Kako dodaje, ove respiratorne infekcije, kojih je sve više, ukazuju na postojanje i širenje korone.

– Nakon što je u regionu zabilježen porast broja zaraženih od korona virusa, nemoguće je da nas zaobiđe. Pratimo situaciju. Kažu da i kod nas ima povećanja broja zaraženih, ali mi još nemamo potvrdu za to – kazala je dr. Kurtagić-Pepić za Avaz.

Dodaje da sve ono što vide i čuju, da sva simptomatologija odgovara akutnim respiratornim infekcijama u koje spada i koronavirus.

– Ne možemo decidno reći da ima korone, jer se ne testiraju osobe koje dođu sa simptomima koje prati i korona virus. Ali sva simptomatologija kod pacijenata koji nam se obrate odgovara koroni. To kažem i mogu da potvrdim kao ljekar, ali nemamo zvanične potvrde o tome – govori dr. Kurtagić-Pepić.

Istakla je da se radi o mutaciji omikron soja koji hara regionom te da u BiH kreću s jačim nadzorom od novembra, jer se u septembru pretežno javljaju viroze i prehlada.

Ljekari pozivaju na oprez jer su postojeći testovi na novi soj kovid-19 nepouzdani. Kako kaže dr. Kurtagić-Pepić, upitno je sada i koliko su ti testovi relevantni jer se radi o novim sojevima.

– I kada bi se radilo testiranje na korona virus, upitno je koliko bi to bilo svrsishodno jer test može pokazati da je neka osoba lažno negativna ili lažno pozitivna – navodi dr. Kurtagić-Pepić.

Srpskainfo

Povezani članci

Zašto baš sada treba kupovati pelet i koliko tona treba prosječno domaćinstvo: Teško je na ovim vrućinama misliti o tome, ali VRIJEME JE ZA NABAVKU OGREVA

Ovo ljeto je jedno od najvrelijih koje se pamti, temperature su rekordne, pa mnogi posežu za rashladnih uređajima, kojima je planula i prodaja i ugradnja. Iako će možda zbog ovih vrućina zvučati malo smiješno, ali hladno vrijeme će brže nego što se misli, a samim tim i potreba za ogrevom. Pelet je najbolje kupovati van […]

Ni Neum nije jeftin: Koliko će potrošiti četvoročlana porodica za sedmodnevni odmor

Četvoročlana porodica koja se odluči da ove godine ljetuje u Neumu samo za sedmodnevni smještaj u apartmanima treba da izdvoji minimalno 900 KM, a za boravak u hotelima, gdje je uz smještaj uključen i doručak, od 3.000 do 4.000 KM. Na sve to potrebno je dodati i cijene hrane i pića, a u zavisnosti od […]