Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Usaglašavanje za Zakon o platama i naknadama u sudovima i tužilaštvima

02 April 2024
3 min.
Usaglašavanje za Zakon o platama i naknadama u sudovima i tužilaštvima

Zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza rekao je da se radi o jednostavnim dopunama, kojima se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH.

Bunoza je dodao da zbog ovog problema budžet BiH svakodnevno trpi štetne posljedice zbog tužbi sudija, tužilaca i stručnog osoblja.

Poslanik Šemsudin Mehmedović smatra da nema osnova za hitni postupak, tvrdeći da bi usvajanje ovog zakona otvorilo niz zahtjeva zaposlenih u institucijama BiH da se izjednače sa svojim šefovima, poslanicima, ministrima.

On je ocijenio da je pravednije da se ukine to pravo na plaćeni odvojeni život ukine svima u institucijama BiH kojima se ovo trenutno plaća, nego otvoriti nove procese koji bi koštali budžet BiH.

Poslanik NES-a Jasmin Emrić takođe je bio protiv razmatranja po hitnom postupku predloženog zakona, navodeći da predložene dopune nisu toliko jednostvne da bi se mogle usvojiti u jednom čitanju.

Zahtjev za razmatranje po hitnom postupku podržao je Predrag Kožul, koji je objasnio da bez plaćenih troškova za smještaj i odvojen život proizilazi da samo ljudi iz Sarajeva mogu raditi u zajedničkim institucijama.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH i ujednačava pravo na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH.

Predloženim zakonom uvodi se i naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima, a njenu visinu, uslove i način ostvarivanja definisao bi Savjet ministara posebnom odlukom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obavijestio je poslanike da je Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, dobio drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Za riječ se javio Zvizdić, koji je konstatovao da je nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije poznata sudbina ovog zakona, odnosno da se obustavlja dalja parlamentarna procedura.

U okviru tačke kada poslanici postavljaju pitanja i komentarišu dobijene odgovore na ranije postavljena pitanja, Darko Babalj iz SDS-a zatražio je odgovor od ministra bezbjednosti u Savjetu ministra Nenada Nešića ko ugrožava bezbjednost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

S obzirom da ministar bezbjednosti nije bio prisutan, Babalj će naknadno dobiti odgovor na postavljeno poslaničko pitanje.

SRNA

Povezani članci

Sutra sastanak Predsjedništva sa Lajčakom

Predsjedništvo BiH primiće sutra specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka. Sastanak je planiran u 12.00 časova, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. Početak susreta otvoren je za snimatelje i foto-reportere, a nakon sastanka biće objavljeno saopštenje.

Na planinama i snijeg: Pripremite se, stiže totalna promjena

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti sunčano i natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 26 do 31 stepen Celzijusa. Tokom jutra ponegdje uz rijeke i po kotlinama biće slabe magle. Minimalna temperatura vazduha od sedam do 14 stepeni Celzijusovih. Duvaće slab do umjeren južni vjetar. Već u utorak, 16. aprila, nastupiće […]