Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Usaglašavanje za Zakon o platama i naknadama u sudovima i tužilaštvima

02 April 2024
3 min.
Usaglašavanje za Zakon o platama i naknadama u sudovima i tužilaštvima

Zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza rekao je da se radi o jednostavnim dopunama, kojima se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH.

Bunoza je dodao da zbog ovog problema budžet BiH svakodnevno trpi štetne posljedice zbog tužbi sudija, tužilaca i stručnog osoblja.

Poslanik Šemsudin Mehmedović smatra da nema osnova za hitni postupak, tvrdeći da bi usvajanje ovog zakona otvorilo niz zahtjeva zaposlenih u institucijama BiH da se izjednače sa svojim šefovima, poslanicima, ministrima.

On je ocijenio da je pravednije da se ukine to pravo na plaćeni odvojeni život ukine svima u institucijama BiH kojima se ovo trenutno plaća, nego otvoriti nove procese koji bi koštali budžet BiH.

Poslanik NES-a Jasmin Emrić takođe je bio protiv razmatranja po hitnom postupku predloženog zakona, navodeći da predložene dopune nisu toliko jednostvne da bi se mogle usvojiti u jednom čitanju.

Zahtjev za razmatranje po hitnom postupku podržao je Predrag Kožul, koji je objasnio da bez plaćenih troškova za smještaj i odvojen život proizilazi da samo ljudi iz Sarajeva mogu raditi u zajedničkim institucijama.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH i ujednačava pravo na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH.

Predloženim zakonom uvodi se i naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima, a njenu visinu, uslove i način ostvarivanja definisao bi Savjet ministara posebnom odlukom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obavijestio je poslanike da je Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, dobio drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Za riječ se javio Zvizdić, koji je konstatovao da je nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije poznata sudbina ovog zakona, odnosno da se obustavlja dalja parlamentarna procedura.

U okviru tačke kada poslanici postavljaju pitanja i komentarišu dobijene odgovore na ranije postavljena pitanja, Darko Babalj iz SDS-a zatražio je odgovor od ministra bezbjednosti u Savjetu ministra Nenada Nešića ko ugrožava bezbjednost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

S obzirom da ministar bezbjednosti nije bio prisutan, Babalj će naknadno dobiti odgovor na postavljeno poslaničko pitanje.

SRNA

Povezani članci

Ishod glasanja biće iznenađujući za Sarajevo, jer će mnogi glasati suprotno njihovim očekivanjima

 Politikolog Vojislav Savić izjavio je za Srnu da će ishod glasanja o rezoluciji za Srebrenicu biti iznenađujući za Sarajevo, budući da će oni koje smatraju za svoje saveznike glasati suporotno njihovim očekivanjema, jer predstavnici brojnih zemalja znaju da inicijativa dolazi sa zapada i ne žele da miješaju politiku i tragediju. “Takođe, imamo i stav Izraela, […]

Košarac: Srpska je realnost, Helez da svoju priču usmjeri na FBiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je ministru odbrane Zukanu Helezu da, umjesto što prijeti legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svoju priču usmjeri ka Federaciji BiH i Bošnjacima koji konačno treba da prihvate da je Srpska realnost i da BiH može opstati isključivo kao dejtonska struktura u dogovoru dva entiteta i tri […]