Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Ustavni sud BiH o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske

22 Septembar 2022
2 min.
Ustavni sud BiH o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Ustavni suda BiH danas bi trebalo da razmatra zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.


Zahtjev su podnijeli članovi Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat hrvatskog kluba Zlatko Miletić.

DŽevad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara i jedan od koautora ovog zahtjeva, rekao je ranije da je riječ o nepokretnoj imovini koja se koristi u Republici Srpskoj.

On je dodao da je u tom zahtjevu “korištena argumentacija koja je upotrijebljena u predmetima kojima se osporavala nadležnost Republike Srpske da rješava pitanje državne imovine”.

“Podnosioci ovog zahtjeva pozvali su se i na niz prethodnih odluka Ustavnog suda BiH”, rekao je Mahmutović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebao da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i donio odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da je imovina Srpske ona koja se nalazi na njenoj teritoriji, a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH zakazana je za 9.30 časova, objavljeno je na internet stranici ovog suda.

SRNA

Povezani članci

U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao, policija traga za njim

 U sarajevskom naselju Buća Potok prije nešto više od sat odigrala se prava drama kada je jedna osoba zapalila drugu.  Kako je potvrđeno iz MUP-a jedna osoba pri tome je dobila teške tjelesne povrede opasne po život, a počinioc se udaljio s mjesta zločina i za njim se još uvijek traga. “O svemu je obavješten […]

Dodik: Raspala se spoljna politika BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa referendumom o priključenju Rusiji četiri oblasti u Ukrajini dokaz da se spoljna politika BiH raspala. “Spoljna politika BiH se isključivo vodi u Presjedništvu BiH. Ja kao član ovog tijela nisam obaviješten ni o […]