Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Ustavni sud produžio mandat sudijama

31 Maj 2024
3 min.
Ustavni sud produžio mandat sudijama

Ustavni sud BiH usvojio je danas odluku o dopuni Pravila te pravosudne institucije kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Iz Ustavnog suda saopšteno je da je odluka donesena kako bi se omogućilo njegovo dalje nesmetano funkcionisanje.

Odlučujući o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, Ustavni sud je utvrdio da određene odredbe tog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Iz Ustavnog suda navode da Republika Srpska donošenjem ovog zakona nije uvažila odredbe zakona BiH kojima je uspostavljena obaveza obavještavanja, dobijanja dozvole i saglasnosti Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara i evidencije u njegovom centralnom registru za sva pravna lica koja se bave proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme.

Povodom zahtjeva 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom zbog donošenja odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske na Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom, Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu ove odluke do donošenja konačne odluke u ovom predmetu.

Na plenarnoj sjednici Seada Palavrić izabrana je za predsjednika Ustavnog suda BiH, a Marin Vukoja preuzeo je dužnost sudije.

U obrazloženju odluke o promjeni Pravila navedeno je da je iza člana koji se odnosi na prestanak funkcije dodat član o izuzetnom produženju mandata sudije.

Prema izmjeni Pravila, izuzetno, ukoliko nadležni organ ne izabere sudiju do dana prestanka mandata sudije zbog starosne dobi, taj sudija će nastaviti da vrši sudijsku dužnost sve dok nadležni organ ne izabere novog i dok novoizabrani sudija ne preuzme dužnost.

“Sudija kojem je mandat produžen ima sva prava i obaveze u skladu s Ustavom BiH”, navodi se u saopštenju.

Ovu odluku Ustavni sud je donio imajući u vidu mišljenje Venecijanske komisije od 18. marta, koja je, između ostalog, navela da s obzirom na fundamentalni ustavni princip funkcionalnog Ustavnog suda, zaključuje da dozvoljavanje postojećim sudijama da služe i nakon navršenih 70 godina, sve do imenovanja novih sudija, ne bi bilo suprotno odrebama Ustava BiH.

Prema zaključku Venecijanske komisije, u slučaju da mandat postojećim sudijama bude produžen, rad Ustavnog suda bio bi u skladu s Ustavom i shodno tome legitiman.

Uzevši u obzir status Pravila Ustavnog suda u hijerarhiji normi, takva mogućnost bi mogla i morala da bude predviđena u Pravilima, dodaje se u saopštenju.

Iz Ustavnog suda su naveli da su na sjednici, u skladu sa Pravilima, izabrani novi predsjednika i potpredsjednike, budući da je mandat sadašnje predsjednika Ustavnog suda Valerije Galić i potpredsjednika Ustavnog suda Mirsada Ćemana i Helen Keler okončan.

Za novog predsjednika Ustavnog suda izabrana je Seada Palavrić, čiji mandat počinje 1. juna.

Za potpredsjednike Ustavnog suda izabrane su Valerija Galić i Angelika Nusberger, čiji mandat počinje 1. juna 2024. godine.

U skladu sa Pravilima Ustavnog suda, na današnjoj plenarnoj sjednici je novoizabrani sudija Marin Vukoja dao i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost sudije Ustavnog suda BiH.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Imovina BiH ne postoji

Imovina BiH ne postoji, a odluka krnjeg Ustavnog suda BiH o zabrani prodaje zemljišta na Jahorini klasični je pokušaj novog obračuna sa Republikom Srpskom i otimanja njene imovine, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. Košarac je rekao da iza ove neustavne odluke stoji jasna namjera zapadnog faktora da stvara sliku nesigurnosti ulaganja u […]

Danas do 40 stepeni, očekuje nas i tropska noć

Danas će biti pretežno sunčano i vruće sa veoma visokim temperaturama. Minimalna temperatura vazduha od 18 do 24, u višim predelima od 15 stepeni Celzijusovih. Maksimalna temperatura vazduha  od 35 do 40, u višim predelima od 29 stepeni Celzijusovih. U mnogim predjelima očekuje se tropska noć (minimalna temperatura će ostati iznad 20 stepeni celzijusovih tokom […]