Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Valdhajm – zločinac koji je doživio međunarodne počasti

08 Jun 2021
3 min.
Valdhajm – zločinac koji je doživio međunarodne počasti

Uprkos uvjerljivim optužbama za zločine koje je kao nacistički oficir počinio u Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji i Grčkoj, bivši generalni sekretar UN Kurt Valdhajm /1918-2007/ izabran je na današnji dan 1986. godine za predsjednika Austrije.

Kurt Valdhajm je bio austrijski političar i diplomata, četvrti generalni sekretar Ujedinjenih Nacija. Njegov izbor za predsjednika Austrije 1986. godine bio je zasjenjen otkrićima da je pripadao jedinici Hitlerovog Vermahta koja je počinila ratne zločine nad srpskim civilima tokom Drugog svjetskog rata.

Kurt Valdhajm je rođen u Beču, 1918. godine, kada je Prvi svjetski rat već završen, a Austro-Ugarska monarhija se već raspala. U Beču je završio Diplomatsko konzularnu akademiju 1944. godine. Bio je doktor pravnih nauka i u diplomatskoj službi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1945. godine. Član je austrijskih delegacija na međunarodnim pregovorima u Parizu, Londonu i Moskvi. Poslije je bio poslanik u parlamentu, a zatim ambasador Austrije u Kanadi. Kasnije i ministar spoljnjih poslova Austrije. Bio je četvrti generalni sekretar UN od 1972. godine do 1981. godine i na toj funkciji proveo je dva mandata. Nadgledao je pružanje pomoći Bangladešu, Nikaragvi i Gvatemali i mirovne misije na Kipru, Bliskom istoku, u Angoli i Gvineji.

Nakon što je odbio treći mandat vratio se u Austriju i kandidovao se za predsjednika. Bio je deveti predsjednik Austrije od 1986. godine do 1992. godine. Tokom predizborne kampanje za predsjednika Austrije u javnost je izbila njegova nacistička prošlost. Saznalo se da je lagao o prirodi svoje vojne službe i članstva u Nacističkoj partiji. Valdhajm je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio oficir Vermahta na različitim frontovima. Jugoslovenska državna komisija ga je proglasila za ratnog zločinca, na osnovu jugoslovenskog dosijea od 1947. godine, pa je Valdhajm je uvršćen na listu ratnih zločinaca UN. Prema ovom dosijeu, Valdhajm je kao obaveštajni oficir bio član štaba generala Aleksandra Lera, komandanta Hitlerove armije koja je pokrivala jugoistok Evrope, grupa “E”. Kurt Valdhajm je učestvovao u borbama na Kozari u ljeto 1942. godine, kada je oko 68.000 srpskih civila otjerano u hrvatski koncentracioni logor Jasenovac. Kurta Valdahjma je zbog zasluga u bici na Kozari odlikovao hrvatski poglavnik Ante Pavelić 1942. godine. Isto tako u Crnoj Gori početkom maja 1942. godine u zoni Pljevalja, Valdhajm je takođe imao značajnu ulogu protiv srpskog i jevrejskog stanovništva. Tek posle izbijanja afere o njegovoj mračnoj nacističkoj prošlosti Valdhajm je na sve načine pokušavao da dokaže da je bio samo vojnik i da nije odgovoran za ratne zločine nad srpskim civilima.

Zanimljivo, u vezi slučaja Valdhajm, je to što je predsjednik SFRJ, Josip Broz, odlikovao Kurta Valdhajma 1977. godine. Slučaj Valdhajm je jedna od najvećih enigmi XX vijeka. Iako je njegovo ime bilo na listi ratnih zločinaca UN i mada su za njegovu ratnu prošlost znali SSSR, SAD, Britanija i Jugoslavija, osnivači UN, on je ipak u dva mandata bio cijenjeni generalni sekretar svjetske organizacije. Poznati jevrejski centar “Simon Vizental” koji se decenijama bavio lovom na naciste, poslije Drugog svjetskog rata, pisao je svojevremeno da su imali skoro sve dokaze protiv Valdhajma, ali da su diplomate socijalističke Jugoslavije pomagale u skrivanju prošlosti ratnog zločinca Kurta Valdhajma. Kurt Valdhajm je i pored svega bio izabran za predsjednika Austrije, ali i diplomatski izolovan tokom cijelog svog predsjedničkog mandata 1986-92. godine.

Povezani članci

Dogodilo se na današnji dan, 23. juni

Danas je petak, 25. juni, 176. dan 2021. Do kraja godine ima 189 dana. 1822. – Umro njemački pisac Ernst Teodor Amadeus Hofman, čija su djela – puna grotesknog humora, fantazije, hipnoze, telepatije, otuđenosti i strave – znatno uticala na evropsku književnost. Sadržaj tih priča kompozitor Žak Ofenbah je koristio za opere. Djela: “Fantastične slike […]

Danas 23 godine od otmice belaćevskih rudara

 Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara koje su albanski teroristi u junu 1998. godine oteli iz fabričkog kruga ugljenokopa “Belaćevac” Termoelektrane “Obilić” na Kosovu i Metohiji, podsjećaju iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. U ranim jutarnjim časovima 22. juna 1998. godine oteti su i više nikad nisu pronađeni Dušan, Pera […]