Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Veliki protestni skup Srba na KiM: Intonirana srpska himna,vijore se trobojke (VIDEO)

12 Februar 2024
2 min.
Veliki protestni skup Srba na KiM: Intonirana srpska himna,vijore se trobojke (VIDEO)

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svijetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Skup je počeo u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je nekoliko hiljada građana iz svih dijelova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Prisutni nose zastave Srbije i transparente.

Prisutni su i predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

– Pozivamo čitav demokratski svijet da ih čije i ne ostane nijem. Potrebno nam je da se ukibne ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svijet normalan – rekla je Đorovićeva.

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak Srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

– Dinar je opstajao ovdje i u najgorem vremenu okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrijednostima na kojima počiva EU. Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava, a ne kada treba vratiti zemljište manastitu Dečani ili imovinu građanima. Umjesto da idemo u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad – rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom.

– Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o čovjeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Јasna poruka predstavnicima EU – ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju u regionu – rekla je Milenkovićeva.

Tanjug

Povezani članci

Nastavak sjednice o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora

Skupština Srbije nastaviće danas raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora. Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova. Jučerašnje zasjedanje obilježila je oštra polemika poslanika dijela opozicije i vladajućih stranaka. Premijer Srbije Miloš Vučević pozvao je juče sve poslanike Skupštine Srbije da podrže Deklaraciju o […]

Nastavak sjednice o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora

 Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru srpskog naroda Srbije i Republike Srpske u Beogradu 8. juna. Na sjednici, koja je juče počela, premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da Deklaracija Svesrpskog sabora nije prkos niti inat […]