Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Veliki protestni skup Srba na KiM: Intonirana srpska himna,vijore se trobojke (VIDEO)

12 Februar 2024
2 min.
Veliki protestni skup Srba na KiM: Intonirana srpska himna,vijore se trobojke (VIDEO)

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svijetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Skup je počeo u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je nekoliko hiljada građana iz svih dijelova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Prisutni nose zastave Srbije i transparente.

Prisutni su i predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

– Pozivamo čitav demokratski svijet da ih čije i ne ostane nijem. Potrebno nam je da se ukibne ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svijet normalan – rekla je Đorovićeva.

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak Srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

– Dinar je opstajao ovdje i u najgorem vremenu okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrijednostima na kojima počiva EU. Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava, a ne kada treba vratiti zemljište manastitu Dečani ili imovinu građanima. Umjesto da idemo u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad – rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom.

– Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o čovjeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Јasna poruka predstavnicima EU – ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju u regionu – rekla je Milenkovićeva.

Tanjug

Povezani članci

Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

 Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većinu za njegovo razrješenje, javlja dopisnik Srne. Smjenu Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista /DPS/. Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima […]

Prijem u Beogradu: Republika Srpska jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji (VIDEO)

U Domu Vojske Srbije u Beogradu održan je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i brojne zvanice. Istaknuto je da je prvi Ustav Republike Srpske, donesen 28. februara 1992-ge, bio vizionarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda državnosti. Rezultat […]