Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Vjernici danas obilježavaju SVETOG MUČENIKA AGATONIKA: Jedno vjerovanje je posebno vezano za PRIJATELJSTVA

04 Septembar 2023
2 min.
Vjernici danas obilježavaju SVETOG MUČENIKA AGATONIKA: Jedno vjerovanje je posebno vezano za PRIJATELJSTVA

Sveti Mučenik Agatonik je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka.

Živeo je u Nikomediji. Propovedao je Gricima jevanđelje koji su većinom bili pagani. U vreme progona hrišćana pod carem Maksimijanom, uhapšen je Sveti Zotik, zajedno sa svojim učenicima koje su razapeli na krstove, a on je doveden u Nikomediju. Tu su, nastavljajući progon, uhapsili Svetog Agatonika, i druge ostale hrišćane koji su se zatekli u gradu: Prinkipsa, Teoprepija, Akindina, Severijana, Zenona i mnoge druge. Zatim su ih sve zajedno odveli u Vizantiju.

Tokom puta umrli su Sveti Zotik, Teoprepije i Akindin. Sveti Severijan je ubijen kod Halkidona, a Svetog Agatonika, sa ostalima, doveli su u grad Silimvriju u Trakiji gde su svi, nakon mučenja, posečeni mačem pred samim carem Maksimijanom.

U Carigradu je kasnije podignut hram posvećen Svetom Agatoniku.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog Agatonika i ostale nikomidijske mučenike 22. avgusta po julijanskom kalendaru.

Verovanja

Prema narodnim verovanjima, danas je poželjno i “valja se” trgovati. Takođe, ovo je dan za susrete i obnovu starih prijateljstva i onih prekinutih, kako bi se u miru i blagostanju dočekala zima.

Dan Svetog mučenika Agatonika pada u doba Međudnevice, kako se u narodu naziva period između Male i Velike Gospojine. U tom periodu se po raznim krajevima Srbije organizuju vašari i sabori, te je takav običaj i na ovaj dan.

Povezani članci

Danas je praznik velikih mučenika: Evo šta bi trebalo da uradimo za sreću

Srpska pravoslavna crkva danas se seća na stradanja svetitelja i mučenika Trofima, Savatija i Dorimedonta. Današnji dan u crkvenom kalendaru posvećen je trojici hrišćanskih mučenika. Trofim, Savatije i Dorimedont nisu bili istog porekla, ali im je vera u Hrista bila zajednička. Legenda kaže da su Trofim i Savatije uhapšeni za vreme praznika u čast boga […]

Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu mučenicu Arijadnu. Arijanda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih. Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke. Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je […]