Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

01 Oktobar 2023
1 min.
Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu mučenicu Arijadnu.

Arijanda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih.

Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke.

Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je naredio veliko žrtvovanje idolima i do njihovih hramova sa sobom poveo sve svoje robove. Ariadna je odbila da ide što je njenog gospodara naljutilo.

Posle teških muka puštena je iz tamnice na ulicu. Ipak, vlastelin ju je opet tražio nazad. Kada je Arijadna videla progonitelje, pomolila se Bogu da je zaštiti. Jedna velika stena pred njom se otvorila i sakrila se u nju. Gonioce je to zbunilo, i uskoro je izbila svađa o tome da li da pokušaju da uđu u stenu ili ne. Izbila je i borba i gonioci su se međusobno pobili.

Nakon toga nastalo je verovanje da se Arijadna i danas moli Bogu za sve unižene i nemoćne da ih zaštiti od njihovih neprijatelja. Zato se danas treba pomoliti za zdravlje i milost ovoj svetiteljki.

Povezani članci

Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Alimpija Stolpnika, svetitelja koji je u postu i molitvi više od pola vijeka proveo na stubu. Sveti Alimpije rođen je u Andrijanopolju u šestom vijeku. U mladosti se udaljio na neko grčko groblje van grada, za koje se vjerovalo da je mjesto puno demona i nečistih sila. Tu je […]

DANAS SLAVIMO SVETOG KLIMENTA: Veruje se da na ovaj dan ne valja dirati noževe, evo i zašto

Danas pravoslavni vernici slave Svetog Klimenta Ankirskog. Sveštenomučenik Kliment, episkop ankirski Rođen 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. Njegova blagočestiva majka Efrosinija proreče svome sinu mučeničku smrt i ostavi ovaj svet kada Klimentu beše 12 godina. Njena drugarica Sofija uzme Klimenta u svoju kuću kao sina, i pomože njegovo vaspitavanje […]