Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Vjernici danas slave Svetu velikomučenicu Jefimiju: Žene bi trebalo da urade VAŽNU STVAR, a oni koji TRAŽE POSAO neka urade OVO

29 Septembar 2022
3 min.
Vjernici danas slave Svetu velikomučenicu Jefimiju: Žene bi trebalo da urade VAŽNU STVAR, a oni koji TRAŽE POSAO neka urade OVO

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas se sjećaju Svete velikomučenice Jefimije, po legendi djevice nevjerovatne ljepote koja je živela početkom 4. vijeka.

Sveta velikomučenica Jefimija bila je rodom iz Halkidona i od malena je bila odgajana kao hrišćanka. Nakon što je naišao paganski praznik koji je podrazumjevao prinošenje žrtava idolima, prema priči 49 hrišćana iz mjesta, uključujući i porodicu Svete Jefimije sklonilo se kako to ne bi gledalo, ali se njihov čin protumačio kao izdaja i oni su izvedeni pred sudiju.

Kada ih sudija upita zašto se ne pokoravaju zapovjesti carskoj, oni odgovoriše “i carskoj i tvojoj zapovjesti treba se povinovati, ako nije suprotna nebeskome Bogu; ako li je suprotna Bogu, ne samo ne treba joj se povinovati nego joj se treba i protiviti”.

Tada ih udaraše na razne muke, i to kroz 19 dana, iz dana u dan. Dvadesetoga dana sudija, po legendi, odvoji Jefimiju od ostalih i poče joj laskati zbog njene ljepote, da bi je pridobio za sebe. Nuđeno joj je da postane njegova ljubavnica u zamenu za živote svojih roditelja i ostalih hrišćana, no kako sve laskanje prođoše uzaludno, sudija naredi mučenje djevice.

O ovome postoji jako živopisno predanje: “Mučiše je prvo na točku, no anđeo Božji javi se i izlomi točak. Potom je baciše u peć ognjenu, no Božjom silom bi sačuvana. Vidjevši to dva vojnika – Viktor i Sosten, poverovaše u Hrista, zbog čega su bačeni zvijerovima. Potom Jefimija bi bačena u rov, napunjen vodom, no ona prekrsti vodu, kad uđe u rov, i osta nepovrijeđena”.

Najzad, izvedena je pred divlje zvijeri kada se, kaže predanje, blagodarnošću pomoli Bogu, i predade duh svoj. Postradala je 304. godine i zbog svoje volje, čestitosti i snage da izađe na kraj i sa najvećim nevoljama danas se smatra zaštitnicom djevica.

NJena molitva glasi:

“Ovčica Tvoja Isuse, Jefimija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” NJenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Običaji

Sveta Jefimija u narodu se smatra zaštitnicom žena, a danas se po tradiciji sve djevojke podsećaju zbog čega bi trebalo da ostanu djevice do braka, dok se kao primer navodi upravo Jefimija, koja nije poklekla ni pod najvećim mukama. Svaka žena trebalo bi danas da ode u crkvu i izgovori molitvu.

Još neki od običaja su i da se na današnji dan kreće sa pripremom zimnice, ali i da je danas pravi dan za nezaposlene da krenu sa potragom za poslom. Ono što bi danas trebalo da urade je da iskoriste svaku priliku da obezbede sirovine za posao ili da dođu do novčane pozajmice koja bi im pomigla za dalje.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]