Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Vladika Hrizostom osveštao crkvu u Bjelosavljevićima

01 Oktobar 2022
3 min.
Vladika Hrizostom osveštao crkvu u Bjelosavljevićima

Njegovo visokopreostveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas novoizgrađenu crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Prokopiju u Bjelosavljevićima kod Sokoca.

Vladika Hrizostom je, obraćajući se velikom broju okupljenih vjernika, istakao da je ovo veliki istorijski događaj za ovo selo i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Mitropolit dabrobosanski je istakao da su prošli vijekovi molitve, čežnje, čekanja i nadanja da se u ovom selu podigne hram Božiji, koji je spona prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

On je podsjetio da je crkva izgrađena na mjestu nazvanom Crkvine po drevnoj crkvi koju su podigli plemeniti Pavlovići, a srušena je dolaskom Turaka u srednjem vijeku.

“Ta crkva je oko sebe imala veliko groblje nekropolu, pa i danas ovdje svjedoči o istorijskom trajanju našeg naroda na ovim prostorima”, naveo je mitropolit Hrizostom.

On je naglasio da se i nakon niza teških vremena za Srbe i zabrana izgradnje pravoslavnih hramova, desilo da je upravo savremeni srpski čovjek i narod, želio i čeznuo da se ovdje podigne crkva.

“Zato je ovo dan koji spaja tugu prošlosti i radost sadašnjosti, da smo supjeli blagodati Božijom, ali ljubavlju ktitora posebno porodice Zeković, koji su željeli po amanetu i testamentu njihovog oca Miodraga da se ovdje podigne crkva”, istakao je Hrizostom.

On je naglasio da će se ovaj hram zvati “crkva molitve i nade” jer se Zeković nadao da će njegovi potomci, kćerke, supruga i rodbina održati obećanje da se ovdje podigne hram.

Hram u selu Bjelosavljevići podignut je u spomen na Svetoga Prokopija, čije ime znači “onaj koji ima napretka i ide naprijed”.

Mitropolit Hrizostom je danas dodijelio Zlatni orden sveštenomučenika Petra mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog Danijeli Zeković, kćerki Miodraga Zekovića, a njenoj sestri Dajani Plakalović Srebrni orden sveštenomučenika Petra mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog, za nesebičnu ljubav i materijalnu podršku u izgradnji hrama.

Danijela Zeković i Dajana Plakalović žive u Beogradu, a Srebrni orden sveštenomučenika Petra mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog biće uručen i Aleksandaru Dimitrovu iz Bona u Njemačkoj.

Arhijerejske pohvalnice dodijeljene su Upravi grada Istočno Sarajevo i upravi opštine Sokolac, te Zoranu Podiniću sa Sokoca i protojereju stavroforu Iliji Čupiću, privremenom parohu Parohije prve sokolačke u Sokocu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što je nakon četiri godine izgrađen hram u Bjelosavljevićima, započet na inicijativu porodice Zeković iz Beograda, koja je izdvojila značajna inicijalna sredstva.

On je naveo da je gradnja nastavljena uz podršku opštine Sokolac, te dodao da se ponosi podatkom da od 1996. na području opštine Sokolac i Romanije izgrađeno 10 crkava Parohijski dom, više kapela.

Danijela Zeković, jedna od tri kćerke Miodraga Zekovića, izrazila je zahvalnost narodu romanijskog kraja koji se “udružio” u izgradnji i danas okupio kod ove svetinje, izgrađene na inicijativu njihovog preminulog oca.

Član građevinskog odbora Momir Zeković rekao je novinarima da mještanima Bjelosavljevića ovaj hram znači mnogo, jer su obnovili crkvu koja je na mjestu Crkvine postojala još u 16. vijeku, te izrazio zadovoljstvo što su današnje generacije uspjele ono što mnoge prije njih nisu, da ostave zavjet svojim potomcima da čuvaju svoju svetinju.

SRNA

Povezani članci

Pokušaj ubistva u Istočnom Sarajevu

Policija iz Istočnog Sarajeva traga za Borisom Mitrovićem zvanim Gilmar iz Istočnog Sarajeva zbog pokušaja ubistva, saznaje Srpskainfo. Gilmar je sinoć u kafiću pokušao ubiti jednu osobu. Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, noćas oko 1.05 časova prijavljeno je da je u ugostiteljskom objektu u ulici Vuka Karadžiča u Istočnom Novom Sarajevu došlo do upotrebe vatrenog […]

Još jedna humanitarna akcija Grobara sa Pala

Grobari Pale šesti put organizuju humanitarnu akciju, kako bi se u vrijeme božićnih praznika saosjećali sa svojim socijalno-ugroženim sugrađanima. Akciju će realizovati na Tucindan 5.1.2023. godine. Navode da će se skupljati hrana, novac, odjeća i obuća. Za informacije o načinima na koje možete pomoći, pozovite : Bojan Brčkalo 0038765651685 Dejan Vuković 0038765769220 U videima pogledajte […]