Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vojna akademija – postojani čuvar svijetle prošlosti srpskog naroda

17 Mart 2023
2 min.
Vojna akademija – postojani čuvar svijetle prošlosti srpskog naroda

Vojna akademija i vojno školstvo Srbije koji traju gotovo dva vijeka su postojani čuvari svijetle i svete prošlosti srpskog naroda i junačke i oslobodilačke tradicije srpske vojske, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević na vojnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana Vojne akademije.


Vučević je ukazao na istorijski značaj formiranja Vojne akademije u uspostavljanju i očuvanju novovijekovne srpske države, te podsjetio da je ona iznjedrila mnoge pregaoce, ratnike i vojskovođe, čija djela moraju biti inspiracija današnjim generacijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vučević je rekao da se mora znati da se istorija ne ponavlja na istovjetan način i da je prošlost putokaz koji traži nova pregnuća, stalna razmišljanja i rad, nove načine i nove rezultate za dobrobit otadžbine.

“Da se naučimo na primerima iz prošlosti, da ne ponavljamo greške, ali da obnavljamo i ponavljamo one istorijske lekcije koje su naš narod i vojsku proslavile u večnost”, naglasio je Vučević.

Vučević je rekao da se danas na Vojnoj akademiji kadeti obučavaju i teorijski i praktično da bi bili sposobni da u svakom trenutku zaštite granicu svoje države, koja mir i slobodu cijeni više od svega.

Ministar je pozvao sve mladiće i djevojke kojima je Srbija u srcu da konkurišu za upis u Vojnu akademiju.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević istakao je da je Vojna akademija oslonjena na čvrste temelje i velike uzore u Vojsci Srbije.

Tokom današnje vojne svečanosti su istaknutim pojedincima za izuzetna zalaganja uručene nagrade i stimulativne mjere.

Vojna akademija Vojske Srbije obilježava 18. mart – Dan akademije i Dan vojnog školstva, u znak sjećanja na 1850. godinu kada je ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića formirana Artiljerijska škola.

Taj dan se od 2001. godine obilježava kao Dan vojnog školstva, a od 2008. godine i kao Dan Vojne akademije.

SRNA

Povezani članci

Osmogodišnja djevojčica koju je otac držao kao roba ima desetak kilograma: Ljekari bdiju nad njom

Osmogodišnja djevojčica, koju je otac držao u kadi najmanje tri godine i dalje se nalazi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Kako se nezvanično saznaje, malena je non-stop gladna. – Izgleda kao dete od tri i po godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma. Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Lekari su […]

ANALIZA: O novom predsjedniku Crne Gore odlučuju glasovi iz rezerve

Najdugovječniji lider u Evropi Milo Đukanović, koji više od 30 godina vlada Crnom Gorom, poručuje da ne planira da izgubi u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će biti održani 2. aprila, dok njegov protivkandidat, novo lice crnogorske političke scene Jakov Milatović iz pokreta “Evropa sad” samouvjereno kaže: “Milo ide u političku penziju”. Ko će na […]