Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

„Vojska“ pjesnika promarširala Fočom

01 Februar 2023
2 min.
„Vojska“ pjesnika promarširala Fočom

U izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje sinoć je održano pjesničko veče „Književnici zajedno“. Odavno se na jednom mjestu nije okupilo toliko pjesnika iz različitih krajeva Srpske.

        Nedeljko Žugić, Zdravka Babić, Dobroslav Ćuk, Željko Pržulj, Petar Aškraba Zagorski, Vojin Ostojić, Milutin Savčić, Željko Nestorović, Radoslav Milošević, Dragan Glogovac i Branimir Bato Radović počastili su fočanske ljubitelje poezije svojim stihovima i priredili posebno veče prisutnima.

        Podružnica Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo i Hercegovina sa Centrom za kulturu i informisanje bili su organizatori ovog skupa na kojem su se mogle čuti ljubavne, rodoljubive, misaona, elegične i deskriptivne pjesme koje su ovi autori godinama stvarali.

        Za Zdravku Babić, pjesnikinju koja je rodom iz Bileće, a sada živi u Trebinju, boravak u Foči je imao dvostruku radost. Ona je na dan gostovanja,  u fočanskoj bolnici dobila unuku, a učešće na pjesničkoj večeri je upotpunilo radost. „Ushićena sam, radosna i zadovoljna, ponosna što sam jedina dama bila ovdje večeras među ovoliko poznatih književnika. To su sve književnici koji imaju iza sebe godine književnog rada i iskustva. Po statusu u Udruženju književnika, ja sam mlada, tek od 2015. sam član. Ovo je jedan početnički korak i potrebno je da se književnici što više sastaju u ovakvoj jednoj atmosferi gdje ljudi ljude poštuju, cijene i podržavaju“, kaže hercegovačka pjesnikinja.

        Nedeljko Žugić, predsjednik Podružnice književnika kaže da su ti pjesnici njegovi vojnici koji se rado okupljaju i predstavljaju svoj rad širom Srpske i Srbije i da se nada da će biti još gostovanja u Foči. „Ja sam se trudio da okupim trinaest pisaca, među njima, jedanaest su članovi Udruženja književnika i dva gosta. Drago mi je što je Foča to neko sabirno sočivo između Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije i uvijek je to bila. Mislim da fali ovakvih večeri, međutim zvanična politika i vlast ne podržava baš pisce. Sami su pisci krivi zbog toga jer nisu baš uvijek složni, zato pokušavamo da se okupljamo i udružujemo. Društvo ne daje puno značaja ovakvim događajima, evo ni večeras nema profesora književnosti ni političara“, poručio je Žugić.  

        Direktorica Centra za kulturu i informisanje, Slavica Filipović zahvalila se učesnicima uz nadu da će biti još sličnih druženja i vjeru da će i posjeta kulturnim dešavanjima biti bolja.

Povezani članci

Humanitarna premijera filma “Ljubav tvoja i neposlušnost moja” u nedelju u Istočnom Sarajevu

Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” u nedelju, 21. aprila, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo organizuje humanitarnu premijeru filma “Ljubav Tvoja i neposlušnost moja”. Od prikupljenog novca Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” pomoći će višečlane srpske porodice, a Humanitarna organizacija “Mladi za Kosmet” pomoći će naše manastire na Kosovu i Metohiji. Film „Ljubav Tvoja i […]

Rade Jovanović- tvorac antologijskih narodnih pjesama narodne muzike

Goraždanin Radoslav Rade Jovanović, zaboravljeni stvaralac antologijskih narodnih pjesama i sevdalinki, mada je živio u 20. vijeku, kao da je podijelio sudbinu svih onih neznanih pjesnika iz davnih vremena čija imena nisu zapisana, a čije pjesme se nazivaju izvornim i narodnim. Jovanovićeve pjesme imale su tu moć da se brzo prošire i budu prihvaćene u […]