Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

„Vojska“ pjesnika promarširala Fočom

01 Februar 2023
2 min.
„Vojska“ pjesnika promarširala Fočom

U izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje sinoć je održano pjesničko veče „Književnici zajedno“. Odavno se na jednom mjestu nije okupilo toliko pjesnika iz različitih krajeva Srpske.

    Nedeljko Žugić, Zdravka Babić, Dobroslav Ćuk, Željko Pržulj, Petar Aškraba Zagorski, Vojin Ostojić, Milutin Savčić, Željko Nestorović, Radoslav Milošević, Dragan Glogovac i Branimir Bato Radović počastili su fočanske ljubitelje poezije svojim stihovima i priredili posebno veče prisutnima.

    Podružnica Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo i Hercegovina sa Centrom za kulturu i informisanje bili su organizatori ovog skupa na kojem su se mogle čuti ljubavne, rodoljubive, misaona, elegične i deskriptivne pjesme koje su ovi autori godinama stvarali.

    Za Zdravku Babić, pjesnikinju koja je rodom iz Bileće, a sada živi u Trebinju, boravak u Foči je imao dvostruku radost. Ona je na dan gostovanja, u fočanskoj bolnici dobila unuku, a učešće na pjesničkoj večeri je upotpunilo radost. „Ushićena sam, radosna i zadovoljna, ponosna što sam jedina dama bila ovdje večeras među ovoliko poznatih književnika. To su sve književnici koji imaju iza sebe godine književnog rada i iskustva. Po statusu u Udruženju književnika, ja sam mlada, tek od 2015. sam član. Ovo je jedan početnički korak i potrebno je da se književnici što više sastaju u ovakvoj jednoj atmosferi gdje ljudi ljude poštuju, cijene i podržavaju“, kaže hercegovačka pjesnikinja.

    Nedeljko Žugić, predsjednik Podružnice književnika kaže da su ti pjesnici njegovi vojnici koji se rado okupljaju i predstavljaju svoj rad širom Srpske i Srbije i da se nada da će biti još gostovanja u Foči. „Ja sam se trudio da okupim trinaest pisaca, među njima, jedanaest su članovi Udruženja književnika i dva gosta. Drago mi je što je Foča to neko sabirno sočivo između Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije i uvijek je to bila. Mislim da fali ovakvih večeri, međutim zvanična politika i vlast ne podržava baš pisce. Sami su pisci krivi zbog toga jer nisu baš uvijek složni, zato pokušavamo da se okupljamo i udružujemo. Društvo ne daje puno značaja ovakvim događajima, evo ni večeras nema profesora književnosti ni političara“, poručio je Žugić. 

    Direktorica Centra za kulturu i informisanje, Slavica Filipović zahvalila se učesnicima uz nadu da će biti još sličnih druženja i vjeru da će i posjeta kulturnim dešavanjima biti bolja.

Povezani članci

Zoran Knežević izabran za novog predsjednika SANU

Skupština Srpske akademije nauka i umjetnosti izabrala je danas astronoma Zorana Kneževića za novog predsjednika akademije. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata kompozitora Svetislava Božića. Knežević je astronomiju diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine. Smatraju ga u svijetu se zajednog od najboljih poznavalaca […]

Pale: Večeras i sutra projekcija filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u ulogama Monike Beluči i Vensana Kasela

 Kinoteka Republike Srpske, u okviru redovnog programa Filmoteka, organizuje večeras i sutra projekcije filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u kojima glavne uloge tumače Monika Beluči i Vensan Kasel. “Pakt sa vukovima” /Le Pacte des loups/, u međunarodnoj distribuciji poznat kao “Brotherhood of the Wolf”, je francuski igrani film snimljen 2001. godine u režiji Kristofa […]