Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Nećemo pristati na ZSO sa besmislenim ovlaštenjima

15 Avgust 2022
2 min.
Vučić: Nećemo pristati na ZSO sa besmislenim ovlaštenjima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da on i saradnici na predstojeći sastanak sa Aljbinom Kurtijem i delegacijom Prištine u Briselu idu kako bi pokušali da očuvaju mir i stabilnost, ali i da razgovaraju o zajednici srpskih opština /ZSO/ koja bi imala ovlaštenja predviđena Briselskim sporazumom, a ne “Ustavom Kosova”, što je besmisleno.


“Hoćemo da razgovaramo o ZSO, ali ne da to izgleda tako kao da mi skupljamo sličice i lepimo ih u album. Podrazumeva se da ta ovlaštenja budu mnogo veća i šira”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara nakon prikaza novog naoružanja i vojne opreme na Vojnoj akademiji u Beogradu.

On je istakao da je jedini cilj Srbije da sačuva mir i stabilnost i da u Brisel ide da bi ga ostvarila, ne preteći nikome.

“Mi samo želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila i normi međunarodnog prava od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su na snazi i oni morau da se primenjuju”, ukazao je Vučić.

Govoreći o odluci Prištine da jednostrano nametne pitanje regostarskih tablica, Vučić je rekao da je za Beograd ta situacija prilično čista.

“Ali, na silu možete sve, samo se ne zna dokle. Možete to, ali da očekujete od Srbije da vam bilo šta olakšava u pravnom rešenju problema i nemojte da planirate pogrom našeg naroda”, upozorio je Vučić.

On je ocijenio da vlast u Prištini ukopavanjem cisterni i drugim postupcioma nastavlja da se ponaša poput djece i da zbog toga ne zna da li će namjera Beograda da u Briselu dođe do rješenja problema imati bilo kakvog smisla.

Komentarišući proteste poljoprivrednika i blokade puteva u Srbiji zbog otkupne cijene suncokreta, Vučić je poručio da će vlast učiniti sve da se taj problem riješi, kao i da će ispuniti ono što je realno.

“Nije moguće da mi plaćamo tu cenu, koju oni traže, i da učestvujemo u trgovačkoj marži. Ne možemo da uzimamo od trgovaca reket da bi plaćali nekom drugom. To nećemo nikada da radimo“, rekao je Vučić.

SRNA

Povezani članci

Dačić: Beograd trpi pritiske zbog najavljene sjednice o NATO agresiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd trpi pritiske zbog najavljene sjednice Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji na SR Jugoslaviju koja je zakazana za večeras u NJujorku, a koja vjerovatno neće biti ni održana. “Sednica će biti zakazana za neki drugi dan, a uopšte je pitanje da li će ova tačka […]

Uhapšeno lice nakon otkrivanja plantaže marihuane

 Policija je u Nikšiću uhapsila lice čiji su inicijali D.Đ. /45/, nakon što je pronađena plantaža marihuane u nikšićkom mjestu Vir. Lice čiji su inicijali D.Đ. osumnjičeno je za krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore. Policija je u oktobru 2023. godine pronašla zasad od […]