Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Nećemo pristati na ZSO sa besmislenim ovlaštenjima

15 Avgust 2022
2 min.
Vučić: Nećemo pristati na ZSO sa besmislenim ovlaštenjima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da on i saradnici na predstojeći sastanak sa Aljbinom Kurtijem i delegacijom Prištine u Briselu idu kako bi pokušali da očuvaju mir i stabilnost, ali i da razgovaraju o zajednici srpskih opština /ZSO/ koja bi imala ovlaštenja predviđena Briselskim sporazumom, a ne “Ustavom Kosova”, što je besmisleno.


“Hoćemo da razgovaramo o ZSO, ali ne da to izgleda tako kao da mi skupljamo sličice i lepimo ih u album. Podrazumeva se da ta ovlaštenja budu mnogo veća i šira”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara nakon prikaza novog naoružanja i vojne opreme na Vojnoj akademiji u Beogradu.

On je istakao da je jedini cilj Srbije da sačuva mir i stabilnost i da u Brisel ide da bi ga ostvarila, ne preteći nikome.

“Mi samo želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila i normi međunarodnog prava od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su na snazi i oni morau da se primenjuju”, ukazao je Vučić.

Govoreći o odluci Prištine da jednostrano nametne pitanje regostarskih tablica, Vučić je rekao da je za Beograd ta situacija prilično čista.

“Ali, na silu možete sve, samo se ne zna dokle. Možete to, ali da očekujete od Srbije da vam bilo šta olakšava u pravnom rešenju problema i nemojte da planirate pogrom našeg naroda”, upozorio je Vučić.

On je ocijenio da vlast u Prištini ukopavanjem cisterni i drugim postupcioma nastavlja da se ponaša poput djece i da zbog toga ne zna da li će namjera Beograda da u Briselu dođe do rješenja problema imati bilo kakvog smisla.

Komentarišući proteste poljoprivrednika i blokade puteva u Srbiji zbog otkupne cijene suncokreta, Vučić je poručio da će vlast učiniti sve da se taj problem riješi, kao i da će ispuniti ono što je realno.

“Nije moguće da mi plaćamo tu cenu, koju oni traže, i da učestvujemo u trgovačkoj marži. Ne možemo da uzimamo od trgovaca reket da bi plaćali nekom drugom. To nećemo nikada da radimo“, rekao je Vučić.

SRNA

Povezani članci

Đurovićeva vratila prijedlog za razrješenje Đukanovića

Predsjednik Skupštine Crne Gore Danijela Đurović vratila je prijedlog 41 poslanika za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i za njegovo razrješenje, sa obrazloženjem da ta dva postupka moraju biti odvojena. Đurovićeva je navela da je Ustavom Crne Gore i Poslovnikom Skupštine procedura jasno precizirana i da je […]

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ova država ne uvodi sankcije Rusiji, jer se bori za svoju politiku gdje god može, a ta politika definisana je zaključkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost. “Nova dešavanja na geopolitičkoj sceni imaće teške posledice po Srbiju koja će biti pod velikim političkim pritiskom. Potrebno je da se rukovodstvo […]