Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

01 Oktobar 2022
2 min.
Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ova država ne uvodi sankcije Rusiji, jer se bori za svoju politiku gdje god može, a ta politika definisana je zaključkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Nova dešavanja na geopolitičkoj sceni imaće teške posledice po Srbiju koja će biti pod velikim političkim pritiskom. Potrebno je da se rukovodstvo vodi zdravim razumom i da u najvećoj krizi spase svoju zemlju”, rekao je Vučić novinarima u Sofiji nakon svečane ceremonije puštanja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke.

Odgovarajući na pitanje kakve će posljedice po Srbiju imati situacije nastala nakon što Ukrajina traži što hitniji prijem u NATO, a Rusija je pripojila ukrajinske teritorije, Vučić je rekao da će one biti teške.

Vučić je ukazao da postoji navijački diskurs u Srbiji, u kojem 80 odsto ljudi navija za rusku, a 20 odsto za ukrajinsku stranu, dok je 10 odsto onih koji gledaju kako da se Srbija ponaša da preživi.

“Nije potrebno da se rukovodstvo rukovodi emocijama, već zdravim razumom. Bićemo pod još većim pritiskom”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da su pritisak i informacije o tome da će Evropski parlament donijeti odluku o prekidu pregovora sa Srbijom zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Primjećujući da je Srbija i u najmanjoj krizi izvlačili uvijek deblji kraj, Vučić je ocijenio da bi sada, u najvećoj krizi, trebalo da pokuša sebe da spase.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina da neće dozvoliti “Republiku Srpsku na Kosmetu”, Vučić je poručio da neće biti ni nezavisnog Kosova onako kako su planirali.

“Nisam znao da to kaže – da to neće dozvoliti, mislio sam da o tome odlučuju Srbi i Albanci. Nisam znao da o tome odlučuju Nemci, ali dobro je da je Saracin to javno rekao, pošto su Nemci već odlučivali o nekim planovima, dobro je da nam je to javno rekao”, rekao je Vučić.

SRNA

Povezani članci

Dva radnika stradala u Silosu

Dva radnika, od kojih je jedan imao 31, a drugi 23 godine, poginula su u silosu preduzeća “MTI” u Kraljevu, kada se na njih obrušila veća količina piljevine, rečeno je u Policijskoj upravi u Kraljevu. Na mjesto nesreće, koja se dogodila sinoć oko 23.00 časova, izašli su policija, vatrogasci i Hitna pomoć, a okolnosti nesreće […]

Vulin preuzeo dužnost direktora BIA

Aleksandar Vulin preuzeo je dužnost direktora Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ od Bratislava Gašića. Svečana primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Agencije u Beogradu, saopštila je BIA. Vulin je sa čela MUP-a stupio na dužnost prvog čovjeka BIA, dok je Gašić aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije.