Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

01 Oktobar 2022
2 min.
Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ova država ne uvodi sankcije Rusiji, jer se bori za svoju politiku gdje god može, a ta politika definisana je zaključkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Nova dešavanja na geopolitičkoj sceni imaće teške posledice po Srbiju koja će biti pod velikim političkim pritiskom. Potrebno je da se rukovodstvo vodi zdravim razumom i da u najvećoj krizi spase svoju zemlju”, rekao je Vučić novinarima u Sofiji nakon svečane ceremonije puštanja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke.

Odgovarajući na pitanje kakve će posljedice po Srbiju imati situacije nastala nakon što Ukrajina traži što hitniji prijem u NATO, a Rusija je pripojila ukrajinske teritorije, Vučić je rekao da će one biti teške.

Vučić je ukazao da postoji navijački diskurs u Srbiji, u kojem 80 odsto ljudi navija za rusku, a 20 odsto za ukrajinsku stranu, dok je 10 odsto onih koji gledaju kako da se Srbija ponaša da preživi.

“Nije potrebno da se rukovodstvo rukovodi emocijama, već zdravim razumom. Bićemo pod još većim pritiskom”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da su pritisak i informacije o tome da će Evropski parlament donijeti odluku o prekidu pregovora sa Srbijom zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Primjećujući da je Srbija i u najmanjoj krizi izvlačili uvijek deblji kraj, Vučić je ocijenio da bi sada, u najvećoj krizi, trebalo da pokuša sebe da spase.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina da neće dozvoliti “Republiku Srpsku na Kosmetu”, Vučić je poručio da neće biti ni nezavisnog Kosova onako kako su planirali.

“Nisam znao da to kaže – da to neće dozvoliti, mislio sam da o tome odlučuju Srbi i Albanci. Nisam znao da o tome odlučuju Nemci, ali dobro je da je Saracin to javno rekao, pošto su Nemci već odlučivali o nekim planovima, dobro je da nam je to javno rekao”, rekao je Vučić.

SRNA

Povezani članci

Vučić: Uvijek ću podržati Republiku Srpsku i Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Mostaru da će uvijek i u svemu podržati Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika. “On je u pravu za jednu stvar – ako vi kršite procedure unutar jedne zemlje oko najtežihpitanja, moralnih, političkih i pravnih diskvalifikacija, i na to ne reaguje niko, naprotiv, svi spolja prihvataju kao […]

Brnabić: Nametanje rezolucije vrhunac pravnog nasilja (VIDEO)

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan. Brnabićeva je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsjedništvo BiH, što je neshvatljiv skandal. Govoreći o predstojećem […]