Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Vujičić: I predmet “Ikona” – dokaz da su svi procesi protiv Dodika politički

18 Septembar 2023
2 min.
Vujičić: I predmet “Ikona” – dokaz da su svi procesi protiv Dodika politički

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da je odluka Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage u predmetu “Ikona” potvrda da je svaki postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika montiran i politički motivisan s ciljem da bude uklonjen sa političke scene.

Vujičić je za Srnu rekao da Dodika sa političke scene može ukoniti jedino narod, koji mu je na posljednjim izborima dao ubjedljuvu podršku, a da je sve ostalo politička montaža i zloupotreba pravosudnih institucija.

Komentarišući jučerašnju posjetu Kristijana Šmita Banjaluci, Vujičić je rekao da on privatno ima pravo da boravi gdje god želi, pa tako i da posjeti Banjalučku biskupiju i sastane se sa biskupom Franjom Komaricom.

“Nismo mi divaljaci da branimo nekakome da dolazi u crkvu”, naglasio je Vujičić.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u predmetu “Ikona” u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se ova ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ovo umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Tada srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio je Lavrovu pozlaćenu ikonu iz 18. vijeka iz Luganska tokom posjete šefa ruske diplomatije BiH 14. decembra 2020. godine.

SRNA

Povezani članci

Nastavak suđenja za zločine nad vojnicima VRS u Goraždu i Višegradu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje pripadnicima takozvane Armije BiH u predmetu “Ćamil Ramić i drugi” za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine. Za zločine su optuženi Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda, dok se Mehmedu Dobrači sudi za zločine nad […]

Tokom dana sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano i toplo vrijeme, ponegdje uz slabu oblačnost. Vjetar će biti slab, na jugu i planinama umjeren, pretežno sjevernih smjerova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Najviša temperatura vazduha od 23 do 28 stepeni Celzijusovih. Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Sokolac dva, Bugojno, Sarajevo, […]