Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vujičić: Sa Svesrpskog sabora poslata poruka mira i jedinstva

09 Jun 2024
2 min.
Vujičić: Sa Svesrpskog sabora poslata poruka mira i jedinstva

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić istakao je da je sa Svesrpskog sabora u Beogradu poslata, prije svega, poruka mira i jedinstva i da skup i ono što je rečeno na njemu nisu ni protiv koga, što moraju da shvate političari u BiH.


“Srpski narod ima pravo da se okuplja i ne sporimo ni drugima da se okupljaju na svom geografskom i nacionalnom prostoru”, rekao je Vujičić Srni.

Komentarišući reakcije stranke Narod i pravda na jučerašnji skup u Beogradu, Vujičić je istakao da bi predstavnici ove stranke da su pažljivo pratili mogli vidjeti da je sa Svesrpskog sabora, što su potvrdili i predsjednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, jasno poslata poruka da BiH može opstati isključivo u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i da neće biti dozvoljeno bilo kakvo urušavanje Republike Srpske.

“Dakle, političari iz BiH, Bošnjaci prije svega, moraju shvatiti da politika koju vode Republika Srpska i zvanični Beorad nije usmjerena ni protiv koga, da je usmjerena isključivo na jačanje Srpske i Dejtonskog sporazuma, na uvažavanje i poštovanje svih naroda”, rekao je Vujičić.

On je dodao da će bilo kakvi pokušaji smanjenja nadležosti i pozicije Republike Srpske dovesti u nezgodnu situaciju BiH.

“Mi smo spremni za svaku vrstu dogovora, ali čvrsto stojimo iza dejtonskih principa i smatramo da BiH može opstati isključivo na dejtonskim principima, uz uvažavanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, naglasio je Vujičić.

On je poručio da će Republika Srpska braniti svoje pozicije u političkom smislu na najčvršći način, bez ugrožavanja bilo koga.

“U Republici Srpskoj i BiH ima dovoljno prostora za sve dobronamjerne narode. Narodi su uglavnom dobronamjerni, što se ne može reći za neke političare, posebno iz reda Bošnjaka, koji nisu dobronamjerni ni prema svom narodu ni prema BiH“, zaključio je Vujičić.

U reagovanju na jučerašnji skup u Beogradu, iz stranke Narod i pravda su iznijeli tvrdnje da je Svesrspkim saborom i usvojenom deklaracijom još jednom plastično pokazano “da je Milorad Dodik, uz podršku Aleksandra Vučića, direktna prijetnja očuvanju mira na širem prostoru zapadnog Balkana” i pozvali Savjet za implementaciju mira /PIK/ da reaguje na otvorene najave “rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Prvi Svesrpski sabor “Jedan narod, jedan sabor” održan je juče u Beogradu, a na njemu su učestvovali predsjednici Repblike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Srbije i Srpske, predstavnici Srba iz regiona i velikodostojnici SPC.

SRNA

Povezani članci

Odata počast Srbima mučenim i ubijenim u srebreničkim logorima

 Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” odali su danas počast i položili cvijeće kod bivših srebreničkih logora u kojima su tokom rata bili mučeni i ubijani zatočeni Srbi, uglavnom civili. Ruže su položene i svijeće su prislužene kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici, nekadašnjim logorima u kojima je tokom proteklog mučeno više […]

Bazeni zovu kupače

Treća je godina a svega nepunih deset dana ovoga ljeta gospodnjeg 2024, od kada je u Rogatici zvanično otvoren moderni bazen za kupanje sa dva kupališta „veliko“, za dobre kupače, dimenzija 36×25 metara, sa  dubinom vode  do najviše 1,7 metara,  i „malo“, za djecu i neplivače,  najveće dubine 60 centimetara. Bio je to i još […]