Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Vujičić: Više od 28 miliona KM za zapošljavanje 5.700 lica

14 Maj 2022
2 min.
Vujičić: Više od 28 miliona KM za zapošljavanje 5.700 lica

U Republici Srpskoj će kroz Akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu biti zaposleno 5.700 lica, za šta je obezbijeđeno više od 28 miliona KM, izjavio je danas Srni direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.


Vujičić je napomenuo da je za prva četiri mjeseca ove godine sa evidencije Zavoda skinuto 8.500 lica po osnovu zaposlenja.

Vujičić je pojasnio da su ove godine prvobitno planirali da zaposle 3.500 lica, za šta je obezbjeđeno oko 14 miliona KM, ali da su zbog velikog interesovanja privrednika širom Srpske, jer je bilo oko četiri puta više aplikacija od planiranih sredstava, Vlada odobrila proširenje projekata za duplo i obezbijeđeno je dodatnih 14 miliona KM.

On je naveo da će tako ukupni Akcioni plan u ovoj godini iznositi 28 miliona KM, kroz koji će biti zaposleno 5.700 radnika širom Srpske umjesto 3.500, kako je prvobitno planirano.

Vujičić je dodao da su ove godine planirani šest projekata namijenjenih uslovno teže zaposlivim kategorijama, djeci poginulih boraca, demobilisanom borcima, licima koja su duži period na evidenciji Zavoda, kao i projekat koji je namijenjen Romima.

On naveo da se projekat namijenjen demobilisanim borcima “Zajedno do posla” sastoji od dvije komponente, te da su prvobitno planirali da zaposle 350 boraca, ali su zbog velikog interesovanja uspjeli da prošire projekat i zaposliće oko 850 boraca.

Prema njegovim riječima, kroz Projekat zapošljavnja pripravnika bilo je planirano zaposlenje 250 djece sa završenim fakultetom širom Republike Srpske, ali su ga uspjeli proširiti zajedno sa Vladom tako da će zaposliti gotovo 1.000 pripravnika.

“Imamo i projekat namijenjen privredi, gdje je planirano zapošljavanje ciljnih kategorija. Ideja je bila da zaposlimo 600 radnika, ali zbog velikog interesovanja privrednika uspjeli smo ga povećati na oko 1.700 radnika”, rekao je Vujičić i dodao da će kroz projekat regresnog povrata doprinosa obuhvatiti 2.000 radnika koji su zaposleni u prethodnoj godini, a poslodavci imaju mogućnost povrata doprinosa.

Vujičić je napomenuo da će kroz projekat obuke i dokvalifikacije zaposliti oko 135 lica i oko 30 Roma.

“U Republici Srpskoj se svake godine smanjuje broj nezaposlnih i povećava broj zaposlenih. Zaključno sa 30. aprilom na evidenciji Zavoda je bilo oko 69.000 nezaposlenih lica, a u istom periodu lani je bilo 10.000 lica više nezaposleno”, precizirao je Vujičić.

SRNA

Povezani članci

Danas biciklistička trka “Romanija zove dva”

 Biciklistička vožnja “Romanija zove dva” biće održana danas na stazi dugačkoj 50 kilometara na području Sokoca. Start je ispred Sportske dvorane na Sokocu u 10.00 časova. Interesovanje za ovogodišnju vožnju je još veće nakon prošlogodišnje sa 80 učesnika, a pripremljena je veoma zanimljiva staza, koja nije puno teška, rekao je novinarima jedan od organizatora manifestacije […]

Višegrad: Obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

Na svečanoj akademiji u Višegradu povodom obilježavanja 80 godina od monstruoznog ubistva 6.000 Srba u Starom Brodu poručeno je da je srpski narod stradao tamo gdje nije imao svoju državu i da zato kultura pamćenja treba da postane filozofija života kod Srba. Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, rekao je da ne smiju […]