Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Za 10,37 odsto smanjen broj nezaposlenih lica u Istočnom Sarajevu

30 Septembar 2023
2 min.
Za 10,37 odsto smanjen broj nezaposlenih lica u Istočnom Sarajevu

Na području grada Istočno Sarajevo, koji obuhvata šest opština, u julu su se na evidenciji nezaposlenih nalazila 4.734 lica koja aktivno traže zaposlenje, što je za 548 lica ili 10,37 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.


U opštini Pale u julu su na evidenciji nezaposlenih bila 1.434 lica, na Sokocu 1.135, u Istočnoj Ilidži 1.009, u Istočnom Novom Sarajevu 934, te po 111 lica u Istočnom Starom Gradu i Trnovu, navedeno je u informaciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Skupština grada Istočno Sarajevo.

Na području šest opština u sastavu grada na evidenciji nezaposlenih je 680 demobilisanih boraca, 233 člana porodica poginulih boraca i 53 ratna vojna invalida.

Podaci o kvalifikacionoj strukturi pokazuju da je i dalje najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, 1.836 lica ili 39 odsto, 1.324 kvalifikovana lica ili 27 odsto i 885 sa visokom stručnom spremom ili 19 odsto.

Najbrojnija zanimanja u trećem stepenu stručne spreme su prodavač, bravar, automehaničar, vozač teretnih vozila, metalostrugar i kuvar.

Sa srednjom stručnom spremom na evidenciji je najviše maturanata gimnazije, mašinskih, ekonomskih, turističkih i šumarskih tehničara.

U okviru sedmog stepena stručne spreme najbrojniji su diplomirani ekonomisti, pravnici, profesor razredne nastave, pedagozi i inženjeri poljoprivrede.

U informaciji se navodi da se za sedam mjeseci na evidenciju Zavoda za zapošljavanje javilo 1.527 lica, od kojih 1.292 zbog prestanka radnog odnosa, dok se prvi put, odnosno bez radnog iskustva, prijavilo 235 lica.

Najčešći razlozi za prestanak radnog odnosa su istek ugovora na određeno vrijeme, tehnološki višak i sporazumni prekid radnog odnosa.

SRNA

Povezani članci

Tuševljak: Hitno razriješiti Dedića funkcije i ispitati njegovu ratnu prošlost

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak smatra sramnim da se čovjek kao što je Vehid Dedić, sa sumnjivom ratnom prošlošću, nalazi na poziciji potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac, te zatražio da pod hitno bude razriješen te funkcije. Tuševljak je rekao da treba tražiti odgovornost i onih koji su glasali da se ljudi kao […]

Muzička radionica osoba sa Daunovim sindromom sa Zdravkom Čolićem

U hotelu Vučko na Јahorini održana je muzička radionica osobama sa Daunovim sindromom sa Zdravkom Čolićem. Ovo je jedna od bitnih aktivnosti za smanjivanje socijalne distance. Daun syndrom centar Banjaluka je uspio da po prvi put socijalno integriše osobe sa Daun sindromom u društvo. – Njih devet žive i rade na Јahorini, a sve uz […]