Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Za 10,37 odsto smanjen broj nezaposlenih lica u Istočnom Sarajevu

30 Septembar 2023
2 min.
Za 10,37 odsto smanjen broj nezaposlenih lica u Istočnom Sarajevu

Na području grada Istočno Sarajevo, koji obuhvata šest opština, u julu su se na evidenciji nezaposlenih nalazila 4.734 lica koja aktivno traže zaposlenje, što je za 548 lica ili 10,37 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.


U opštini Pale u julu su na evidenciji nezaposlenih bila 1.434 lica, na Sokocu 1.135, u Istočnoj Ilidži 1.009, u Istočnom Novom Sarajevu 934, te po 111 lica u Istočnom Starom Gradu i Trnovu, navedeno je u informaciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Skupština grada Istočno Sarajevo.

Na području šest opština u sastavu grada na evidenciji nezaposlenih je 680 demobilisanih boraca, 233 člana porodica poginulih boraca i 53 ratna vojna invalida.

Podaci o kvalifikacionoj strukturi pokazuju da je i dalje najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, 1.836 lica ili 39 odsto, 1.324 kvalifikovana lica ili 27 odsto i 885 sa visokom stručnom spremom ili 19 odsto.

Najbrojnija zanimanja u trećem stepenu stručne spreme su prodavač, bravar, automehaničar, vozač teretnih vozila, metalostrugar i kuvar.

Sa srednjom stručnom spremom na evidenciji je najviše maturanata gimnazije, mašinskih, ekonomskih, turističkih i šumarskih tehničara.

U okviru sedmog stepena stručne spreme najbrojniji su diplomirani ekonomisti, pravnici, profesor razredne nastave, pedagozi i inženjeri poljoprivrede.

U informaciji se navodi da se za sedam mjeseci na evidenciju Zavoda za zapošljavanje javilo 1.527 lica, od kojih 1.292 zbog prestanka radnog odnosa, dok se prvi put, odnosno bez radnog iskustva, prijavilo 235 lica.

Najčešći razlozi za prestanak radnog odnosa su istek ugovora na određeno vrijeme, tehnološki višak i sporazumni prekid radnog odnosa.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Izgradnja memorijalnog spomen-kompleksa ide planiranom dinamikom

Izgradnja memorijalnog spomen-kompleksa posvećenog srpskim civilima stradalim u 20. vijeku odvija se planiranom dinamikom, izjavio je danas gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić. “Park `Sunce` uskoro će dobiti potpuno novi sjaj ispunjen pamćenjem i sjećanjem na naše pretke koji su, nažalost, stradali u našoj regiji samo zato što su bili pravoslavni Srbi. Iskreno mi je žao […]

Počela realizacija projekta “Korak do posla”

U opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Sokolac, Istočni Stari Grad i Trnovo biće realizovan projekat “Korak do posla” čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti, saopšteno je iz grada Istočno Sarajevo, gdje se do 2026. godine očekuje manje od 4.000 nezaposlenih. Riječ je o aktivnostima u okviru projekta “Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza […]