Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

23 Maj 2024
2 min.
Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu američkog zvaničnika da predsjednik Džozef Bajden smatra da palestinsku državnost treba dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima.

Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsjetila da jednostrano proglašena nezavisnost tzv. Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine traži da do državnosti dođe kroz direktne pregovore sa Izraelom.

”A šta američki predsjednik ima sa Kosovom? Hoće li vas podsjetiti kada su završeni ‘bilateralni direktni pregovori između strana’? Naravno, neće. Nije bilo pregovora Beograda i Prištine koji su se završili priznanjem nezavisnosti regiona, niti legitimnog referenduma na Kosovu”, poručila je Zaharova.

Zaharova je istakla da nije bilo pregovora, već ”parade“ jednostranih, nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Adrijan Votson rekao je ranije danas, nakon što su Irska, Španija i Norveška najavile da će ovog mjeseca priznati državu Palestinu, da predsjednik SAD Džo Bajden veruje da bi palestinsku državnost trebalo dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima.

Naveo je da američki predsjednik “odlučno podržava dvodržavno rješenje” i da je to radio tokom čitave karijere, ali da smatra da palestinska država treba da bude izgrađena putem direktnih pregovora.

Norveška, Španija i Irska najavile su prethodno da će priznati palestinsku državu 28. maja.

GS

Povezani članci

Tramp: Bajdenovo obraćanje jedva razumljivo i jako loše

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je da je prvo obraćanje predsjednika DŽoa Bajdena naciji nakon što je odlučio da odustane od trke za novi mandat, bilo “jedva razumljivo” i “jako loše”. – Govor pokvarenog DŽoa Bajdena u Ovalnoj kancelariji bio je jedva razumljiv i jako loš – ocijenio je Tramp na […]

Bajden se obratio naciji: Prepuštam štafetu mlađim generacijama (VIDEO)

Predsjednik SAD DŽo Bajden obratio se naciji prvi put nakon što je odustao od trke za reizbor, podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Haris i istakao da ”prepušta štafetu” mlađim generacijama jer smatra da je to najbolji način da ujedini američke građane. U govoru koji je označio kako je rekao početak završnog poglavlja pola vijeka u javnoj […]