Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zaharova: Amerika donosi destabilizaciju svijetu

02 Avgust 2022
1 min.
Zaharova: Amerika donosi destabilizaciju svijetu

SAD donose destabilizaciju svijetu, napisala je na “Telegramu” portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ona je komentarisala podatak da je Kina suspendovala uvoz brojnih prehrambenih proizvoda iz Tajvana, kao odogovor na potencijalnu posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

“Vašington donosi destabilizaciju svijetu. Nijedan sukob nije riješen u proteklim decenijama, dok su mnogi isprovocirani”, istakla je Zaharova.

Prema pisanju lista “DŽonguo šibao”, Pelosijeva će doputovati večeras u Tajpej, zajedno sa još šest ljudi koji će predstavljati Demokratsku stranku SAD.

Očekuje se da će američki vojni avion letjeti ka sjeveru ostrva, preko istočne obale, a tajvanska vojska, po svemu sudeći, pojačava mjere bezbjednosti u tom dijelu Tajvana, prenio je TASS.

Ukoliko Pelosijeva dođe na Tajvan, to će biti prva posjeta jednog predsjedavajućeg Predstavičkom domu u posljednjih 25 godina. Peking je u više navrata upozorio Vašington da će potencijalna posjeta Pelosijeve Tajvanu imati posljedice i da će Kina preduzeti oštre mjere.

SRNA

Povezani članci

Putin: Spremni smo da ponudimo moderno oružje našim saveznicima

Rusija cijeni svoje veze sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da svojim saveznicima ponudi moderno oružje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je održao govor na ceremoniji otvaranja foruma “Vojska-2022” blizu Moskve. “Spremni smo da ponudimo najmodernije vrste oružja našim saveznicima, od malog oružja do oklopnih vozila i artiljerije za […]

Kina poslala 30 aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana. Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabilježile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Twitteru, prenijela […]