Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zaharova: Moskva će učiniti sve da spriječi napade na energetska postrojenja

22 Jun 2024
2 min.
Zaharova: Moskva će učiniti sve da spriječi napade na energetska postrojenja

Rusija će preduzeti mjere da bi onemogućila kapacitete Ukrajine da vrši napade na energetska postrojenja, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u potpunosti nesposoban da pregovara, zbog čega će Moskva preduzeti sve neophodne mjere kako bi Kijevu uskratila mogućnost da vrši slične napade.

Ona je podsjetila da od prisajedinjenja nuklearne elektrane “Zaporožje” ruskoj atomskoj “porodici”, Moskva čini značajne napore za stvaranje ne samo adekvatnih radnih uslova za osoblje centrale već i za podizanje društveno-ekonomskog standarda života u Energodaru i obnovu infrastrukture.

“Sistematska priroda napada ukrajinskih snaga na nuklearnu elektranu `Zaporožje` i druga ruska energetska postrojenja pokazuje potpuno formiranu namjeru da se pričini šteta ekonomiji Ruske Federacije, i da se stvore rizici od nesreće koja bi mogla da ugrozi nuklearnu bezbjednost cijelog evropskog kontinenta”, naglasila je Zaharova.

Ona je istakla da nije prvi put da Kijev jasno iskazuje potpuno nepoštovanje prema bezbjednosti mirnodopskim nuklearnim postrojenjima, što je posebno izraženo u neprestanoj prijetnji prema radu osoblja elektrane “Zaporožje”, prenosi ruska novinska agencija Tas.

Ukrajinske oružane snage 19. i 21. juna napale su energetsku infrastrukturu Energodara. Četiri ukrajinska drona uništila su podstanicu Luč i grad je na nekoliko časova ostao bez struje i vode. Ukrajinske snage su 21. juna napale podstanicu Raduga.

Generalni sekretar Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je juče da pričinjena šteta na podstanici Luč direktno utiče na nuklearnu bezbjednost.

SRNA

Povezani članci

Predložen kompromisni kandidat za premijera Francuske

Dok francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) pokušava da se dogovori o kandidatu za premijera nakon što je osvojio najveći broj poslaničkih mjesta na vanrednim izborima održanim 7. jula, krajnje ljevičarska partija Nepokorena Francuska (LFI) predložila je veteranku, političarku Iget Belo kao kompromisnog kandidata za premijerku. Bivša članica Komunističke partije iz francuskog prekomorskog regiona […]

Kivni na Budimpeštu: Mađarskoj žele oduzeti predsjedavanje EU

NJemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer. On je ocijenio da je Budimpešta nanijela “veliku štetu” u prvih 12 dana svog mandata. “Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta”, rekao je Sebastijan Fišer […]