Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zaharova:Presuda generalu Mladiću-dokaz pristrasnosti suda

09 Jun 2021
1 min.
Zaharova:Presuda generalu Mladiću-dokaz pristrasnosti suda

Presuda Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove doživotnog zatvora za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića dokazuje da su pristrasne međunarodne institucije koje istražuju zločine, rekla je danas portparol ruskog Ministartva spoljnih poslova Marija Zaharova.


“Presuda generalu Mladiću još jednom pokazuje da su međunarodni mehanizmi koji su ustanovljeni da bi procesuirali odgovorne za zločine počinjene tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji u praksi pristrasni jednoj strani u sukobu”, izjavila je Zaharova.

Ona je istakla da presuda protiv generala Mladića izgleda posebno licemjerno nakon što su u Hagu oslobođeni pripadnici vojske takozvane Armije BiH, Hrvatske i Kosova.

Prema njenim riječima, međunarodne pravosudne institucije za ratne zločie narušavaju napore da se obnovi povjerenje u regionu.

Ona je ukazala i na to da su prava generala Mladića kao optuženog više puta kršena tokom procesa, posebno mu je više godina uskraćena odgovarajuća medicinska njega, dok je odbijen zahtjev za njegovo privremeno oslobađanje radi liječenja u Rusiji ili Srbiji.

Zaharova je dodala da rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove treba okončati što je najranije moguće kako bi time bilo zatvoreno “sramno poglavlje u istoriji međunarodne krivične pravde”.

SRNA

Povezani članci

Četvoro Srba poginulo u nesreći u Njemačkoj

 U teškoj saobraćajnoj nesreći kod grada Regensburga u NJemačkoj poginula su četvorica državljana Srbije.Portparol policije saopštio je da je riječ o muškarcima starosti 27, 31, 32 i 44 godine i da su svi državljani Srbije. Muškarci su bili u automobilu marke “be-em-ve”, a u sudaru koji se dogodio juče na putu A3, zadobili su povrede […]

Do kraja avgusta delta soj će dominirati

Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja /ECDC/ saopštio je danas da će do kraja avgusta delta soj virusa korona predstavljati 90 odsto svih varijanti oboljenja. “Velika je vjerovatnoća da će soj delta virusa obimno cirkulisati tokom ljeta, posebno među mlađim osoba koje nisu planirane za vakcinaciju. To bi moglo predstavljati rizik za ugroženiju kategoriju […]