Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Zahvaljujući “Lokalnom partnerstvu” posao pronašlo 35 Paljana

14 Jun 2024
2 min.
Zahvaljujući “Lokalnom partnerstvu” posao pronašlo 35 Paljana

U okviru projekta “Lokalnim partnerstvom do zapošljavanja na Palama”, koji finansira EU, 35 lica sa područja Pala obezbijedilo je zaposlenje prekvalifikacijom, a pokrenuto je šest malih biznisa.

Projekat realizuje Međunarodna organizacija rada, čiji je koordinator Amra Selesković rekla da ova organizacija, uz pomoć EU od šest miliona evra, od 2021. godine podržava razvoj lokalnog partnerstva za zapošljavanja kojim je obuhvaćeno 26 lokalnih zajednica.

Seleskovićeva je istakla da je svih 26 partnerstava u ovom periodu uspjelo da obezbijedi u svojim zajednicama nove programe obuke za tržište rada.

“Riječ je o više od 70 programa za deficitarna zanimanja, a programe je uspješno prošlo više od 1.100 osoba koje su bile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, navela je Seleskovićeva.

Ona je rekla da je više od 400 lica već pronašlo posao, a da je pokrenuto 212 malih preduzeća.

Seleskovićeva je naglasila da je partnerstvo sa opštinom Pale jedno od uspješnijih jer su u kratkom periodu uspjeli da obezbijede šest programa za deficitarna zanimanja i uspješno izvrše prekvalifikaciju za više od 60 osoba.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su danas promovisali projekat koji je opština inicirala i, zahvaljujući podršci Međunarodne organizacije rada, uspjela da određenom broju lica obezbijedi prekvalifikaciju i posao.

Jugović je istakao da je poruka ovog projekta da ljudi treba da žive od svoje djelatnosti, da se prekvalifikuju i nađu svoje mjesto u privredi opštine Pale i regije.

On je dodao da se ovaj projekat realizuje već treću godinu i ocijenio da će ostaviti dobre rezultate.

Radovan Stanišić, koji se bavi pčelarstvom, rekao je da se za ovaj projekat prijavio kako bi unaprijedio proizvodnju.

Stanišić je naveo da je prošao kvalitetnu obuku i dobio sertifikat, kao i grant podršku, odnosno komplet pčelarsku opremu koja će mu pomoći u nastavku kvalitetnijeg bavljenja ovim poslom.

Nosioci realizacije projekta su opština Pale, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Filijala Istočno Sarajevo, Srednjoškolski centar “Pale”, Udruženje “Sunce” i nekoliko paljanskih privrednih subjekata.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić dobio tužbu protiv portala Aktuelno.me

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić dobio je sudski spor koji je pokrenuo za neistinite informacije i tekstove iznesene na portalu Aktuelno.me. Izjavu Ljevnaića prenosimo u cjelosti. “Kao direktor Olimpijskog centra Jahorina, želim da se obratim povodom nedavne presude koja je doneta u moju korist zbog neistinitih informacija i tekstova iznesenih na portalu Aktuelno.me. Uvek sam podržavao medije i rado […]

Mitropolit Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje

 NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da Sveštenomučenici dabrobosanski, koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i komunista nakon Drugog svjetskog rata, ne pozivaju na osvetu, već na praštanje i bratsku ljubav među Srbima. Vladika Joanikije služio je danas Svetu arhijerejsku litrgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj […]