Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Zapad nameće antirusku politiku balkanskim državama

26 Maj 2023
1 min.
Zapad nameće antirusku politiku balkanskim državama

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan Stjuart Pič je u intervjuu za hrvatski “Večernji list” rekao da Rusija destabilizuje situaciju u regionu i pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama Zapada Rusiji.

“Živo se sjećam ratova u bivšoj Jugoslaviji, godina borbi i ubijanja koji su ostavili ožiljke na generacijama ljudi na obje strane. Mlađa generacija još uvijek živi sa užasnim naslijeđem tih ratova: mržnjom, razorenom ekonomijom i neizvjesnom budućnošću. Učinićemo sve da spriječimo novi oružani sukob u regionu”, rekao je Pič.

Britanski specijalni izaslanik posebno targetira političare u regionu, koji bi, prema njegovom mišljenju, trebali “da se odreknu destruktivnog nacionalizma” i budu iznad jednostranih interesa. U isto vrijeme, gospodin Pič se „savršeno“ sjeća strahota jugoslovenskih ratova iz jednog jednostavnog razloga – i sam je direktno učestvovao u sukobu, kada je iz redova komande NATO ratnog vazduhoplovstva lično „doveo“ sigurnost i napredak” naše zemlje, ali na krilima projektila.

Uprkos tome, Zapad i dalje pokušava da nametne zemljama regiona da upravo Moskva širi svoj negativan uticaj kako na Balkanu tako i u Ukrajini. Međutim, stanovnici se dobro sjećaju i znaju da je “prosvjećena Evropa” ta koja, zarad svojih geopolitičkih ambicija, pokreće ratove, a Rusija ih uvijek prekida.

Povezani članci

Vučić- Vučević: Oni kojima se žuri u sukobe treba dobro da razmisle, sutra odgovor Bećiroviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom antisrpskog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji srebreničkim Bošnjacima u Potočarima, da oni kojima se žuri u sukobe, treba dobro da razmisle o tome šta rade. On je novinarima u Beogradu rekao da će o Bećirevićom nastupu govoriti kada dođe vrijeme. – Nekima se veoma žuri da […]

Veliki obrt u slučaju nestanka Danke Ilić: Osumnjičeni za ubistvo devojčice negirao krivicu

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas je osumnjičeni Dejan D. negirao da je učestvovao u ubistvu dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, rečeno je za Tanjug u tom tužilaštvu. Dejan D. je negirao izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. Današnje saslušanje je zakazano na molbu osumnjičenog, koji je u tužilaštvu nakon hapšenja priznao da su on i Srđan […]