Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Zapad nameće antirusku politiku balkanskim državama

26 Maj 2023
1 min.
Zapad nameće antirusku politiku balkanskim državama

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan Stjuart Pič je u intervjuu za hrvatski “Večernji list” rekao da Rusija destabilizuje situaciju u regionu i pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama Zapada Rusiji.

“Živo se sjećam ratova u bivšoj Jugoslaviji, godina borbi i ubijanja koji su ostavili ožiljke na generacijama ljudi na obje strane. Mlađa generacija još uvijek živi sa užasnim naslijeđem tih ratova: mržnjom, razorenom ekonomijom i neizvjesnom budućnošću. Učinićemo sve da spriječimo novi oružani sukob u regionu”, rekao je Pič.

Britanski specijalni izaslanik posebno targetira političare u regionu, koji bi, prema njegovom mišljenju, trebali “da se odreknu destruktivnog nacionalizma” i budu iznad jednostranih interesa. U isto vrijeme, gospodin Pič se „savršeno“ sjeća strahota jugoslovenskih ratova iz jednog jednostavnog razloga – i sam je direktno učestvovao u sukobu, kada je iz redova komande NATO ratnog vazduhoplovstva lično „doveo“ sigurnost i napredak” naše zemlje, ali na krilima projektila.

Uprkos tome, Zapad i dalje pokušava da nametne zemljama regiona da upravo Moskva širi svoj negativan uticaj kako na Balkanu tako i u Ukrajini. Međutim, stanovnici se dobro sjećaju i znaju da je “prosvjećena Evropa” ta koja, zarad svojih geopolitičkih ambicija, pokreće ratove, a Rusija ih uvijek prekida.

Povezani članci

Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

 Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većinu za njegovo razrješenje, javlja dopisnik Srne. Smjenu Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista /DPS/. Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima […]

Prijem u Beogradu: Republika Srpska jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji (VIDEO)

U Domu Vojske Srbije u Beogradu održan je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i brojne zvanice. Istaknuto je da je prvi Ustav Republike Srpske, donesen 28. februara 1992-ge, bio vizionarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda državnosti. Rezultat […]