Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

“Zaporožje” kontrolišu Rusi, nema logike da sami sebe napadaju

12 Avgust 2022
1 min.
“Zaporožje” kontrolišu Rusi, nema logike da sami sebe napadaju

Nuklearku “Zaporožje” kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju postrojenje niti grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u Savjetu bezbjednosti UN.


Ruski diplomata je rekao da su predstavnici kijevskog režima i druge delegacije na konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja iznijeli cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu “Zaporožje” protiv Rusije, prenosi agencija TASS.

“Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da `Zaporožje` kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe”, rekao je on.

On je istakao da zločinačke akcije Kijeva u pogledu zaporoške nuklearne elektrane guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe, kao i da je prave razmjere nuklearne katastrofe u toj centrali teško i zamisliti.

Prema njegovim riječima, zračenje u nuklearnoj centrali za sada je u okviru dozvoljenog, ali je, ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Nebenzja je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ da posjete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN “shvata punoću svoje odgovornosti” i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

SRNA

Povezani članci

Potpisani dokumenti: DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast ujedinile se sa Rusijom

U Moskvi se održala svečanost na kojoj se Putin obratio, a potom i potpisao zvanično pripajanje Rusiji četiri ukrajinske regije. “Znate da su u Donjecku, Zaporožju, Hersonu i Lugansku održani referendumi. Glasovi su prebrojani i ljudi su definitivno odlučili, bez ikakve sumnje. Danas ćemo potpisati sporazume o pripojenju. To je volja miliona ljudi”, započeo je […]

U Kremlju potpisivanje sporazuma o prisajedinjenju Hersona, Zaporožja, Luganska i Donjecka

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održaće u Kremlju govor tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom. Ruski predsednik se u okviru svečanosti koja počinje u 14 sati sastaje s liderima oslobođenih teritorija. Kako je najavljeno, Putin će održati opširan govor. Putin je kasno […]