Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

“Zaporožje” kontrolišu Rusi, nema logike da sami sebe napadaju

12 Avgust 2022
1 min.
“Zaporožje” kontrolišu Rusi, nema logike da sami sebe napadaju

Nuklearku “Zaporožje” kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju postrojenje niti grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u Savjetu bezbjednosti UN.


Ruski diplomata je rekao da su predstavnici kijevskog režima i druge delegacije na konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja iznijeli cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu “Zaporožje” protiv Rusije, prenosi agencija TASS.

“Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da `Zaporožje` kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe”, rekao je on.

On je istakao da zločinačke akcije Kijeva u pogledu zaporoške nuklearne elektrane guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe, kao i da je prave razmjere nuklearne katastrofe u toj centrali teško i zamisliti.

Prema njegovim riječima, zračenje u nuklearnoj centrali za sada je u okviru dozvoljenog, ali je, ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Nebenzja je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ da posjete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN “shvata punoću svoje odgovornosti” i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

SRNA

Povezani članci

Putin: Cijene roba globalno će početi da rastu od sutra

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu. “Sa napadom Irana na Izrael, Hezbolah i Hute, očekujte da će cijene roba globalno početi da rastu od sutra. Zapad je bio zaveden da podrži Izrael, posebno u njegovom napadu na Palestince i građane Gaze. […]

Netanjahu obećao pobjedu – oboreno blizu 300 iranskih dronova i projektila

– Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska saopštila da je oborila većinu od blizu 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba. “Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanjahu na mreži “Iks”. U odvojenom saopštenju iz njegovog […]